Ravintolisien käyttö on yleistä ja poikkeaa suositellusta raskaana olevilla - Mattila, Lilja (My University, 2020)
Raskauden aikana energian ja ravintoaineiden tarve kasvaa. Monipuolinen ja energiamäärältään riittävä ruokavalio täyttää suurimman osan ravintoaineiden lisätarpeesta, mutta lisäksi tarvitaan myös muutamia ravintolisiä. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan raskausaikana tulisi käyttää 10 µg:n D-vitamiinilisää päivittäin. 400 µg:n foolihappolisän käyttö tulisi aloittaa jo raskautta suunniteltaessa ja jatkaa aina 12. raskausviikon loppuun asti. Tarkempia suosituksia foolihappo-, rauta-, kalsium- ja jodilisänkäytöstä on annettu erityisryhmille. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä ravintolisiä suomalaiset raskaana olevat naiset käyttävät ja verrata saantia raskauden ajalle suositeltuun ravintolisien käyttöön. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Naiset kutsuttiin osallistumaan tutkimukseen sosiaalisen median kautta, ja tutkimukseen osallistui 542 raskaana olevaa naista. Kyselylomakkeessa kysyttiin naisten ravintolisien käyttöuseus, ostoon liittyvät tiedot sekä naisten taustatiedot. Naisia pyydettiin ottamaan kuva käytössä olevista ravintolisiävalmisteista tai vaihtoehtoisesti lisäämään nettilinkki ravintolisään. Näiden perusteella laskettiin vitamiinien, kivennäisaineiden, rasvahappojen ja probioottien päivittäinen saanti. Tarkka päivittäinen ravintolisien saanti saatiin 88 %:lta (476/542) naisista. Vastanneista 98 % (532/542) käytti jotakin ravintolisää raskauden aikana. Käytetyin ravintolisä oli raskaana oleville suunnattu monivitamiini- ja kivennäisainevalmiste, jota käytti 82 % (438/535) vastanneista. Viidesosalla naisista oli käytössä vähintään neljä eri ravintolisävalmistetta, ja 5 %:lla (24/474) ylittyi ravintolisien käytön myötä vähintään yhden ravintoaineen turvallisen saannin raja. Koska raskaana olevat naiset käyttävät yleisesti ravintolisiä, jopa huomattavan suurina annoksina, on ravintolisien käytön selvittäminen tärkeää terveydenhuollossa. Tällöin voidaan tarvittaessa puuttua liialliseen ravintolisien käyttöön ja kohdentaa ravitsemusohjausta naisiin, joilla ravintoaineiden saantiin liittyy mahdollista turvallisuusriskiä.
Keywords: raskaus, ravintolisät