Suullisen käsittelyn merkitys osana hallintotuomioistuimen selvittämisvastuuta : tarkastelu suullisen käsittelyn toimittamisesta korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuosina 1999-2018 - Ekblom, Ann-Marie (My University, 2019)
Tutkielman aiheena on arvioida korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytännöstä, millä perustein korkein hallinto-oikeus on järjestänyt suullisen käsittelyn. Lisäksi tutkielmassa arvioidaan myös korkeimman hallinto-oikeuden perusteita suullisen käsittelyn epäämiselle. Tutkielman aineistoksi on kerätty kaikki julkiset korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut viimeisimmältä 20 vuodelta, joissa suullinen käsittely on toimitettu, rajattuna seuraaviin asiaryhmiin: lastensuojelu-, virkasuhteen irtisanomis- ja ulkomaalaisasioihin. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää seikkoja, joiden perusteella suullisten käsittelyn toimittaminen ei ole katsottu korkeimmassa hallinto-oikeudessa asian selvittämisen kannalta tarpeelliseksi. Lisäksi tutkielmassa on tarkasteltu niitä seikkoja, jotka ovat puoltaneet suullisen käsittelyn toimittamista. Suullisen käsittelyn toimittaminen ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen on ollut tutkielman keskiössä. Tutkielmassa on laaja-alaisesti käyty läpi voimassa olevaa hallintolainkäyttölakia, jossa säädetään suullisen käsittelyn toimittamista hallintotuomioistuimissa. Tutkielmassa keskeisenä lähteenä on myös hallintolainkäyttölain uudistuksen myötä vuonna 2019 voimaan astuva laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa, sekä siihen liittyvät esityöt. Tarkastelussa on lisäksi lakiuudistuksen mahdollisuuksia nykylainsäädännössä olevien ongelmakohtien ratkaisemiseksi, koskien suullista käsittelyä hallintotuomioistuimissa. Keskeisinä tutkimustuloksina esiin nousi, että tutkielmassa toteutetun oikeuskäytäntöä koskevan tarkastelun perusteella voidaan todeta, että korkein hallinto-oikeus toimittaa suullisia käsittelyitä hyvin harvoin ja nykytila ei vastaa hallintolainkäyttölaissa suulliselle käsittelylle asetettuja tavoitteita. Korkein hallinto-oikeus on pääsääntöisesti päättäessään suullisen käsittelyn toimittamisesta, palauttanut asian hallinto-oikeuden suullisen käsittelyn toimittamiseksi. Näissä tapauksissa yhdistävänä tekijän on hallinto-oikeuden alun perin kielteinen suhtautuminen suullisen käsittelyn toimittamiselle. Suullisten käsittelyiden toimittaminen onkin tarkoituksenmukaisempaa hallinto-oikeuksissa, sillä suullinen käsittely on usein tosiseikkojen selvittämistä, jonka oikea oikeusaste on alin hallintotuomioistuin, eli hallinto-oikeus.