EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen tarjouspyynnön laatiminen sekä tarjousten vertailu ja valinta uudessa hankintalaissa – uudistuksia ja tavoitteita - Hyrsky, Harri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielma käsittelee hankintamenettelyn vaiheita tarjouspyynnön laatimisesta tarjousten vertailuun valintaan uudessa hankintalaissa lainsäädäntöuudistusten ja tavoitteiden näkökulmasta. Tutkielmassa tarjouspyyntö mielletään hankinnan kohdetta määrittäväksi tekijäksi, joten tarjouspyynnön osalta on tehty joitakin rajauksia. Tutkielma rajautuu klassiseen hankintalakiin ja sen sisällä EU-kynnysarvot ylittäviin hankintoihin, pois lukien sosiaali- ja terveyspalveluhankinnat ja muut erityiset palveluhankinnat sekä käyttöoikeussopimukset. Tutkimus on oikeusdogmaattinen perustuen pääasiassa hankintadirektiivin (2014/24/EU) sekä uuden hankintalain hallituksen esityksen (HE 108/2016) tulkintaan. Tarkasteltavien hankintamenettelyn vaiheiden lainsäädäntöuudistusten lisäksi tutkielma tarkastelee, kuinka tarjouspyyntöön voitaisiin konkreettisesti sisällyttää hankintadirektiivin ja hankintalain mukaisia tavoitteita niin, että hankintalain säännöt ja julkisten hankintojen oikeusperiaatteet huomioidaan. Tutkielma tarkastelee, kuinka tarjouspyyntöön voitaisiin konkreettisesti sisällyttää yhteiskunnallisia ja sosiaalisia, ympäristö- sekä innovatiivisuusnäkökohtia. Tarjouspyynnön laatimisen osalta tehdään jäsentelyä hankinnan kohteen eri kriteerien välillä. Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuutta tarkasteltaessa tutkielma jäsentelee hankintayksikön ja tarjoajan vastuuta tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuudesta sekä sitä, milloin tarjouspyyntöä vastaamaton tarjous on hylättävä tai milloin sitä voidaan täsmentää ja täydentää. Tarjousten vertailun ja valinnan osalta tutkielma jäsentelee arviointiperusteiden asettamista ja niiden liityntää hankinnan kohteeseen sekä elinkaarikustannusten huomioon ottamista arviointiperusteissa, mutta ennen kaikkea, mitä tosiasiallisia valintaperusteita kokonaistaloudellinen edullisuus sisältää. Tutkielma kirjoitetaan puhtaasti hankintayksikön näkökulmasta, eikä siinä ei ole tehty tarkempia erotteluja eri hankintayksiköiden tai eri hankintalajien välille. Tutkielma toimii yleistutkimuksena erilaisille hankintayksiköille. Tutkielma selkeyttää ja jäsentelee uuden hankintalain myötä voimaantulevaa oikeustilaa sekä tarkastelee keinoja hankintadirektiivin ja hankintalain mukaisten tavoitteiden huomioon ottamiseksi tarkasteltavissa hankintamenettelyn vaiheissa.