Heikennyskielto-opin asema perusoikeusperiaatteena - Friman, Aalto (My University, 2025)
Tutkielman aihe on heikennyskielto-opin asema perusoikeusperiaatteena. Tarkastelun kohde on heikennyskielto, joka on valtiosääntöoikeudellinen perusoikeusperiaate. Tutkielmassa selvitetään, millainen heikennyskiellon asema suomalaisessa perusoikeuskeskustelussa on. Heikennyskiellon aseman arvioimiseksi tutkielmassa tarkastellaan, miten heikennyskielto-oppi ilmenee eri oikeuslähteissä ja kuinka paljon periaatetta sovelletaan käytännössä. Heikennyskiellon merkitystä arvioidaan niiden oikeusvaikutusten näkökulmasta, joita heikennyskieltoon on liitetty. Tutkielmassa korostuu erityisesti heikennyskiellon vaikutus perustuslakivaliokunnan tulkintakäytännössä, sillä heikennyskiellon oikeusvaikutus kohdistuu lainsäätäjään. Tutkimusmenetelmä heikennyskiellon aseman analysoinnissa on lainopillinen eli oikeusdogmaattinen. Lähdeaineiston avulla tulkitaan sekä systematisoidaan heikennyskieltoa ja sen asemaa osana perusoikeuksia. Keskeinen havainto on, että heikennyskielto on hyvin heikosti velvoittava periaate, jonka merkitys sosiaalisten oikeuksien toteuttamistason heikennysten arvioinnissa on vähäinen.
Keywords: heikennyskielto, perusoikeudet, ihmisoikeudet, sosiaaliset oikeudet, perusoikeusargumentaatio, perustuslakivaliokunta, perustuslaillinen toimeksianto