Oppilaiden näkemyksiä polkupyörän huolto-ohjeiden toimivuudesta - Peltonen, Niko (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää oppilaiden kokemuksia tuotetusta digitaalisesta polkupyörän huolto-oppaasta sekä tarkastella, miten käsityön laatutavoitteisiin perustuva käytännönläheinen opetusmateriaali tukee oppilaiden arkisia käsityötaitoja, kuten huolto- ja korjaustaitoja. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena käsityön opetuksen yhteydessä. Tutkimukseen osallistui 20 kahdeksannen luokan oppilasta, jotka arvioivat oppimateriaalia viisiportaisella Likert-asteikolla (1–5). Aineisto analysoitiin kuvailevan tilastollisen analyysin menetelmin tarkastelemalla vastausten keskiarvoja ja jakaumia. Tulosten perusteella oppilaat suhtautuivat digitaaliseen oppimateriaaliin pääosin myönteisesti. Oppilaiden arvioiden mukaan materiaali lisäsi tietoutta polkupyörän huoltamisesta, tarjosi konkreettisia arjessa hyödynnettäviä ohjeita ja rohkaisi osaa oppilaista tarttumaan huoltotoimenpiteisiin itse. Oppimateriaalin koettiin tukevan erityisesti polkupyörän huoltoon liittyvää tiedollista ymmärrystä sekä arjessa tarvittavien taitojen hahmottamista. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että digitaalinen oppimateriaali voi toimia hyödyllisenä opetuksen tukivälineenä käytännön taitojen opetuksessa käsityön kontekstissa. Vaikka tutkimuksen otos oli suppea ja konteksti rajattu, tulokset antavat viitteitä siitä, että laatutavoitteisiin perustuvilla digitaalisilla oppimateriaaleilla on potentiaalia tukea oppilaiden arjenhallintaa sekä huolto- ja korjaustaitojen oppimista.
Keywords: käsityö; käsityön opetus; laatutavoiteteoria; oppimateriaali