Suomalainen hankintatoimi murroksessa : oikeushistoriallinen tutkimus hankintanormiston kehittymisestä vuosina 1919-1980 - Nikkari, Mikko (My University, 2021)
Tutkielman tarkoituksena on eritellä ja analysoida niitä syitä, joiden johdosta valtion julkisyhteisöjen hankinnat alistettiin erinäisen sääntelyn kohteeksi vuosina 1919-1980. Tutkielmassa ovat keskeisessä asemassa Suomessa vuosina 1919-1980 voimassa olleet hankintatoimintaa yleisesti ohjanneet periaatteet ja hankintanormit. Tutkielman tavoitteena on siten hahmottaa, millaiset yhteiskunnalliset tekijät vaikuttivat hankintanormiston ja -periaatteiden kehittämiseen, ja millainen näiden tekijöiden keskinäinen painoarvo on kunakin ajankohtana ollut. Tutkimusotteena käsillä olevassa tutkielmassa hyödynnetään oikeushistoriallista tutkimusmetodia, jonka avulla oikeudellisia ilmiöitä voidaan tarkastella niiden yhteiskunnallisessa kontekstissa. Tutkielman laatimiseen hyödynnetty lähdeaineisto koostuu niin aikalaislähteistä erityisesti erilaisten aikakausijulkaisujen muodossa kuin myös oikeudellisesta ja yhteiskunnallisesta tutkimuskirjallisuudesta, lainsäädännöstä sekä erilaisista lain valmisteluasiakirjoista ja muista virallislähteistä. Tutkielman keskeisenä johtopäätöksenä on, että kansallinen hankintanormistomme on kehittynyt monilla tavoin käsi kädessä kansallisesti harjoitetun talouspolitiikkamme sekä kansainvälisen kaupankäynnin vapautumiskehityksen kanssa. Tarkasteltavana ajanjaksona hankintanormistomme on kehittynyt usein edellä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutuksesta, mutta normistomme sisältöön on vaikuttanut ajoittain myös muita tekijöitä, kuten kansallisen kilpailuoikeuden kehittyminen.
Keywords: julkinen hankinta, oikeushistoria, välillinen kaupan este, protektionismi, vapaakauppa