Varhaiskasvatusikäisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavat tekijät - Luoto, Ilona (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin varhaiskasvatusikäisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, sillä varhaiskasvatusikäisten fyysisestä aktiivisuudesta tarvitaan kokoavaa tietoa. Varhaiskasvatusikäisille lapsille fyysinen aktiivisuus merkitsee erilaisia toimintoja, esimerkiksi leikkimistä vaihtelevissa ympäristöissä ulkona tai sisällä ja ohjattua liikunnallista toimintaa. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa lapsen kasvuun, kehitykseen, oppimiseen ja hyvinvointiin. Menetelmänä tutkimuksessa käytettiin narratiivista kirjallisuuskatsausta, jossa yhdistellään aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia yleiskuvan antamiseksi. Aineiston analysoinnissa apuna toimi aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen tuloksina löydettiin seitsemän tekijää, jotka vaikuttavat varhaiskasvatusikäisten fyysiseen aktiivisuuteen: toimintaympäristö, varhaiskasvatus/esiopetus, huoltajat, sisarukset, ikätoverit, motoriset taidot ja leikki. Varhaiskasvatusikäisten lasten fyysisestä aktiivisuudesta tehty tutkimus on vähäistä, minkä takia aiheesta tarvitaan tulevaisuudessa lisää tutkimusta.
Keywords: fyysinen aktiivisuus, varhaiskasvatusikäinen lapsi