Televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkkä kulttuuriperintö ja affektit : Tapaus Ghost Adventures - Heino, Sara (My University, 2023)
Tutkin pro gradu -työssäni televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkkää kulttuuriperintöä ja affekteja. Käytän tapausesimerkkinä Ghost Adventures - tv-sarjaa. Aineistonani toimii 17 eri Ghost Adventures sarjan jaksoa eri kausilta. Tutkimustani ohjaa kaksi kysymystä: Mikä on televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkkä kulttuuriperintö ja mitkä ovat televisioidun paranormaalin tutkimuksen affektit? Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esiin televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkkää kulttuuriperintöä ja sen monipuolisia affekteja ja affektiprosesseja. Tutkimusmenetelmänä toimii pääsääntöisesti lähiluku ja sisällönanalyysi ja niiden kautta sarjassa nähtyjen paranormaalia tutkivien tutkijoiden affektit ja niiden luettelointi sekä paranormaalin tutkimuksen kohteina olleiden paikkojen, välineiden ja niistä saatujen todisteiden lähiluku ja sisällönanalyysi ja esiintuominen affektiprosesseina. Keskeiset tutkimustulokset ovat affekteja. Eritoten esiin nousi säikähdys, pelko ja jonkin/jonkun läsnäolon tunteminen. Mutta esiin nousi myös erilaisia kulttuuriperintöprosesseja, jotka yhdessä muodostavat televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkän kulttuuriperinnön yhdessä affektien kanssa. Tutkimukseni osoittaa, että televisioidun paranormaalin tutkimuksen synkkä kulttuuriperintö on affektit. Jatkotutkimuksen muodossa asiaa pystyttäisiin tutkimaan monin eri tavoin paranormaalien kulttuuriperintöyhteisöjen kautta.
Keywords: paranormaali tutkimus, synkkä kulttuuriperintö, kulttuuriperintöprosessi, affekti, affektiprosessi, Ghost Adventures