Luokanopettajien kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden integraatiosta yleisen opetuksen luokkaan - Ramsay, Martina; Jokinen, Ilona (My University, 2020)
Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden integrointi yleisen opetuksen luokkiin on lisääntynyt, kun erityiskouluja ja -luokkia on lakkautettu ja on siirrytty kohti perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) tavoitteiden mukaista inklusiivista opetusta. Integraatiolla on suuri rooli inkluusiota tavoiteltaessa ja siksi sen onnistumista ja toimivuutta on tärkeä tarkastella. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää luokanopettajien kokemuksien perusteella, miten erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden integrointi yleisen opetuksen luokkaan toimii ja mitä luokanopettajat ajattelevat integraatiosta. Näiden lisäksi pyrimme selvittämään miten integraatio vaikuttaa luokanopettajien työhön ja minäpystyvyyteen. Kvalitatiiviseen tutkimukseemme osallistui 10 luokanopettajaa Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen alueilta. Aineistonkeruumenetelmänä käytimme puolistrukturoitua haastattelua ja analyysimenetelmänä sisällönanalyysia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että luokanopettajat näkevät erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden integraation positiivisena asiana, mutta integraatio toteutuksessa on puutteita. Puutteet johtuvat resurssien vähäisyydestä ja saatavuudesta. Integraatio lisää luokanopettajien työmäärää ja -aikaa ja siten se vaikuttaa myös heidän minäpystyvyysuskomuksiin.
Keywords: integraatio, minäpystyvyys, erityistä tukea tarvitseva oppilas, yleinen opetus