Kansantaloutta koskevien mielikuvien yhteys maahanmuuttopoliittisiin näkemyksiin - Varhama, Jesse (My University, 2023)
Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, kuinka pitkälle kansantaloutta koskevat mielikuvat ovat yhteydessä maahanmuuttopoliittisiin näkemyksiin. Tutkimuksen kohteena olevat maahanmuuttopoliittiset näkemykset koskevat maahanmuuton taloudellista vaikutusta, maahanmuuttoa Euroopan unionin ulkopuolisista köyhistä maista ja myötämielisyyden osoittamista turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Ilmaistu tyytyväisyys taloudelliseen tilanteeseen ja käsitykset sosiaalietuuksien ja –palvelujen kuormittavuudesta Suomen taloudelle palvelevat kansantaloutta koskevia mielikuvia heijastavina muuttujina. Teoreettisen viitekehyksen tutkimukselle tarjoaa realistinen konfliktiteoria. Se on ryhmäkonflikteja ja ryhmädynamiikkaa käsittelevä teoria, jonka mukaan joko todellinen tai kuviteltu kilpailu niukoista resursseista johtaa jännitteisiin ja konflikteihin eri ryhmien välillä. Teorian nojalla on odotettavissa, että kielteiset mielikuvat kansantaloudesta johtavat kriittisiin asenteisiin maahanmuuttoa kohtaan, sillä maahanmuuttajien pelätään lisäävän kilpailua asuntojen, työpaikkojen ja sosiaalietuuksien kaltaisista taloudellisista resursseista. Aineistona käytetään European Social Survey- aineistoa, joka on kerätty Suomessa kyselylomakkeilla vuonna 2016. Aineistoa analysoidaan tilastollisilla menetelmillä. Tutkimusaineisto sisältää maahanmuuttopoliittisten näkemysten ja kansantaloutta koskevia mielikuvia heijastavien muuttujien lisäksi useita arvokkaita taustamuuttujia. Tilastollisilla menetelmillä tarkastellaan muuttujien suhteellista selitysvoimaa maahanmuuttopoliittisten näkemysten kannalta. Kansantaloutta koskevien mielikuvien yhteyttä maahanmuuttopoliittisiin näkemyksiin selvitetään lisäksi ristiintaulukoiden avulla. Tulokset osoittavat, että suomalaisten maahanmuuttoasenteet heijastavat osittain realistisen konfliktiteorian odotuksia. Etenkin tulokset EU:n ulkopuolisista köyhistä maista tulevaa maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita koskevien näkemysten osalta antavat osittaista tukea realistiselle konfliktiteorialle. Tuloksista on tosin nähtävissä, että maahanmuuttajiin liitettyjen taloudellisten uhkakuvien lisäksi maahanmuuttoasenteisiin vaikuttavat myös useat muut tekijät.
Keywords: maahanmuuttoasenteet, pakolaisasenteet, kansantalous, mielikuvat, ennakkoluulot