Luokanopettajien ajatuksia ja kokemuksia avoimista oppimisympäristöistä - Herttuainen, Hilla-Maria; Toivola, Emilia (My University, 2021)
Viime vuosina avoimet oppimisympäristöt ja niiden toimivuus ovat olleet paljon keskusteluissa sekä avoimet oppimisympäristöt omaavat koulurakennukset ovat lisääntyneet opetuskentillä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luokanopettajien ajatuksia ja kokemuksia avoimista oppimisympäristöistä. Mitä positiivisia ja negatiivisia kokemuksia luokanopettajilla on ollut ja miten tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden tukeminen avoimissa oppimisympäristöissä järjestetään? Tutkimus toteutettiin Varsinais-Suomessa alakouluissa, joissa työskentely tapahtuu avoimissa oppimisympäristöissä. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituina haastatteluina. Tässä tutkimuksessa luokanopettajat kokevat avoimissa oppimisympäristöissä paljon positiivista. Yhteisopettajuus ja samanaikaisopetus on ihannetilanteessa toimivaa ja palkitsevaa, oppilaiden toiminnallisuus ja omatoimisuus lisääntyy ja tehostetun sekä erityisen tuen oppilaiden tukeminen tapahtuu samalla tavalla kuin luokkahuoneissa. Avoimien oppimisympäristöjen suunnittelussa luokanopettajat olisivat halunneet olla enemmän mukana. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda luokanopettajien ajatuksia julki ja näin muokata avoimia oppimisympäristöjä mahdollisimman tehokkaiksi. Tutkimusta voi syventää tutkimalla oppilaiden näkemyksiä ja kokemuksia avoimista oppimisympäristöistä.
Keywords: avoin oppimisympäristö, learning environment, luokanopettaja, class teacher, alakoulu, yhteisopettajuus