Tunteiden hallintaa ja moniosaamista : Opettajien näkemyksiä työhönsä liittyvistä tunteista ja muutoksesta - Järvinen, Heidi (My University, 2020)
Tässä pro gradu – tutkielmassa selvitetään mikä on tunteiden merkitys opettajien työssä ja millaisia tunteita työ heissä herättää. Tutkimuksessa selvitetään myös, onko opettajan työ vastannut heidän odotuksiaan ja sen muutoksia heidän työuransa aikana. Tutkimuksen tarkoitus on tuoda esiin opettajien näkökulmaa heidän työnsä emotionaalisesta puolesta sekä niistä työnsä muutoksista, joita he ovat työuransa aikana kokeneet. Opettajan työ on tunnetyötä. Se on myös tunteiden kanssa työskentelyä. Tunnetyö vaatii opettajalta omien tunteiden tunnistamista ja hallintaa, mutta myös kykyä oppilaiden, huoltajien ja työyhteisöstä tulevien viestien lukemiseen. Työn herättämät tunteet, niiden käsitteleminen ja hallinta ovat tärkeä osa opettajana arkea. Opettajan työnkuva muuttuu alati yhteiskunnallisten muutosten mukana. Entinen kutsumustyö on muuttunut jatkuvaan muutokseen sopeutumiseksi ja uuden opetteluksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto koostuu yhdeksästä kirjoitelmasta, joissa opettajat kertovat omia näkemyksiään työhönsä liittyen. Tutkimukseen osallistuneet opettajat työskentelevät Satakunnan alueen eri kouluissa. Aineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksessa todettiin tunteiden olevan vahvasti läsnä opettajien arjessa. Tunteet vaihtelivat ilon ja innostuksen tunteista turhautumisen ja riittämättömyyden tunteisiin tilannesidonnaisesti. Opettajat kokivat omien tunteidensa näyttämisen oppilaille tärkeäksi. Tunteitaan avoimesti näyttävä opettaja nähtiin helposti lähestyttävänä. Opettajan työn koettiin vastanneen melko hyvin niitä odotuksia, joita opettajilla on opiskeluaikana ollut. Työuran aikana tapahtuneet muutokset liittyivät dokumentoinnin, opetuksen toiminnallisuuden ja opettajien keskinäisen sekä moniammatillisen yhteistyön lisääntymiseen.
Keywords: tunneäly, emotionaalinen kompetenssi, tunnehallinta, opettajan tunteet