Paikkatieto Suomessa toimivien vakuutusyhtiöiden riskienhallinnassa - Kuikka, Maiju (My University, 2022)
Riskienhallinta ja riskien analysointi ovat tärkeässä asemassa kaikissa yrityksissä. Vakuutusyhtiölaissa on säädetty lait vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudelle ja riskienhallinnalle. Vakuutuslaitokselta vaaditaan vakavaraisuutta, koska maksukyvyttömyys korvaustilanteessa olisi vahingollista. Vakuutuslaitos saa tuottoja vakuutusmaksujen sekä sijoitustoiminnan avulla. Jos vakuutusmaksut sekä velka perustuvat virheelliseen riskien jakautumaan, voi se aiheuttaa suuria vaikeuksia vakuutusyhtiölle. Avointa dataa ja paikkatietoja hyödynnetään yhä enemmän yrityksissä. Internetin leviämisen myötä melkein kuka tahansa voi kerätä ja käyttää sijaintipohjaista tietoa. Tutkimusta paikkatietojen ja riskienhallinnan yhteydestä Suomessa toimivissa vakuutusyhtiöissä löytyy vain vähän. Kyseessä on laadullinen toiminta-analyyttinen tutkimus, jossa empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla Suomessa toimivia vakuutusyhtiöitä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluiden avulla. Tutkimukseen valittiin riskienhallintaa työssään käsitteleviä henkilöitä. Haastatteluissa ilmeni, että reaaliaikaista paikkatietojen hyödyntämistä ei tutkimukseen osallistuneissa vakuutusyhtiöissä ollut käytössä ja paikkatietoja hyödynnettiin varsin vähän riskienhallinnan tukena. Paikkatiedon hyödyntäminen osassa yhtiöissä keskittyi vain osoitteeseen tai paikkakuntaan tarkemman paikkatiedon hyödyntämisen sijasta. Tulosten perusteella Suomessa hyödynnetään vähemmän paikkatietoja riskienhallinnassa kuin esimerkiksi muualla Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Tähän näyttää vaikuttavan vakuutusyhtiön koko sekä toimintaympäristö. Suomessa ei ole samanlaista kilpailua kuin maissa, joissa paikkatietoa jo käytetään, joten paikkatietoa ei nähdä yhtä hyödyllisenä. Osassa vakuutusyhtiöissä käyttö on laajempaa kuin toisissa yhtiöissä, ja pienemmissä vakuutusyhtiöissä paikkatiedoista saatavaa hyötyä nähtiin vähiten. Vakuutusyhtiöt näkivät paikkatiedoissa kuitenkin tulevaisuuden potentiaalia ja teknologian kehittyessä ja kilpailun lisääntyessä vakuutusyhtiöt voisivat hyödyntää paikkatietoja nykyistä enemmän.
Keywords: riskienhallinta, paikkatieto, vakuutustoiminta, GIS