Startup-yrityksen perustajatiimin inhimillinen pääoma VC-sijoittajan arvioinnissa - Bezzour, Jonas (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia millaisia asioita suomalaiset venture capital (VC) -sijoittajat arvioivat alkuvaiheen startup-yrityksen inhimillisestä pääomasta. Tutkielmassa otettiin myös selvää inhimillisen pääoman arvioinnin keinosta ja haasteista sekä siitä, mikä tekee startup-yrityksestä houkuttelevan sijoituskohteen ja mitkä tekijät vaikuttavat sijoituspäätökseen. Tutkimuksen taustaoletuksena pidettiin sitä, että sijoituskohteen arvioinnissa on eroavaisuuksia pienten ja suurten talousalueiden välillä. Lisäksi perustajatiimien inhimillisen pääoman osuutta VC-sijoituksissa on Suomessa tutkittu vähäisesti. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkielmassa haastateltiin viittä yksityisen rahaston edustajaa, jotka tekevät varhaisen vaiheen startup- sijoituksia. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä teemoitetulla, jonka apuna hyödynnettiin lähilukua ja koodausta. Tulokset osoittavat, että alkuvaiheen VC-sijoittajat arvioivat perustajien inhimillisestä pääomasta toimialakokemusta ja -osaamista, startup-kokemusta, oppimiskykyä, johtamiskokemusta ja -kykyä sekä vetovoimaisuutta. Inhimillisen pääoman arvioinnin keinoja olivat keskusteleminen, referenssipuhelut ja psykologiset arvioinnit. Haasteita nähtiin sijoittajan sijoitusaikataulussa, tiimikemian arvioinnissa ja perustajien mukana pysymisessä. Tutkielman pohjalta voitiin todeta, että sijoituspäätös koostuu kaikkien tiedossa olevien osa-alueiden (markkinan, tuotteen, taloudellisen puolen ja tiimin) kokonaisuudesta. Tosin VC-sijoittajat olivat valmiita tekemään poikkeuksia kokonaisuudesta. Johtopäätöksenä voitiin myös todeta, että VC-sijoittajien omat sijoitusstrategiat sekä kriteerit vaikuttavat merkittävästi siihen, mitä perustajien inhimillisestä pääomasta arvioidaan, ja tämä heijastuu myös tehtävään sijoituspäätökseen. Lisäksi perustajatiimin inhimillisen pääoman ainesten täytyy olla olennaisesti linjassa startup-yrityksen kehitysvaiheen kanssa.
Keywords: Venture capital, startup-yritykset, inhimillinen pääoma, sijoituspäätökset, perustajatiimi