Maaliero ja myötämielisyys : Kanadan ja Neuvostoliiton välisen vuoden 1972 Summit Series -ottelusarjan uutisointi suomalaisessa lehdistössä - Lahti, Santeri (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Kanadan ja Neuvostoliiton välisen vuoden 1972 syyskuun Summit Series -ottelusarjan uutisointia kahdeksassa suomalaisessa lehdessä, vertaillen kaupallisia ja puolueiden lehtiä. Tutkimuksessa käytetyt kaupalliset lehdet ovat Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Aamulehti sekä Suomen Urheilulehti. Puolueiden lehdistä mukana ovat keskustapuolueen Suomenmaa, kommunistien Kansan Uutiset, kokoomuksen Uusi Suomi sekä SDP:n Suomen Sosialidemokraatti. Tutkielmassa aineistoa on tutkittu laadullista sisällönanalyysiä, lähdekritiikkiä ja historiantutkimuksellista päättelyä hyödyntäen. Tutkimuskysymyksinäni ovat: Onko suomettuminen näkynyt vuoden 1972 Summit Series -ottelusarjan uutisoinnissa? Miksi otteluista on uutisoitu kyseisellä tavalla ja mitä artikkelien taustalla mahdollisesti on? Onko jotain jätetty mahdollisesti artikkeleista pois? Kuinka tärkeä ja merkittävä asia ottelusarja oli suomalaisessa lehdistössä ja suomalaisille? Tutkielmani kannalta keskeisenä tutkimuskirjallisuutena olen hyödyntänyt Markku Jokisipilän teosta Punakone ja Vaahteranlehti (2014). Lisäksi tutkielmani johtopäätökset ovat samankaltaisia Vesa Vareksen artikkelin (1997) Rähmälleen Tartariin? Suomalainen urheilujournalismi ja sen tulkinnat itäblokin urheilujärjestelmästä ja -menestyksestä Montrealin, Moskovan ja Los Angelesin olympialaisten näkökulmasta kanssa. Kaupallisissa lehdissä sekä puolueiden lehdissä näkyi tietynlainen korrektius Neuvostoliittoa kohtaan, esimerkiksi turnauksen maalierosta ja kanadalaisten väkivaltaisesta pelitavasta uutisoitaessa. Lehtien tapaan uutisoida aiheesta vaikutti se, että erityisesti puolueiden lehdet uutisoivat neuvostoliittolaisen valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin julkaisemia uutisia, jolloin neuvostoliittolainen näkökulma ottelusarjasta mahdollisesti korostui. Kaupallisissa lehdissä nousi esiin suomalaisturistit, jotka lähtivät Moskovaan katsomaan otteluita. Arviot ryhmien koosta vaihtelivat, mutta useimmiten mainittiin muutaman sadan hengen ryhmistä. Ottelusarjan kiinnostavuutta Suomessa voi pitää marginaalisena, koska ottelusarjassa ei pelannut Suomen maajoukkuetta ja ottelut tulivat Suomen aikaan yöllä.
Keywords: Summit Series; Kanada; Neuvostoliitto; jääkiekko; suomettuminen; urheilu ja politiikka; laadullinen sisällönanalyysi; Helsingin Sanomat; Turun Sanomat; Aamulehti; Suomen Urheilulehti; Suomen Sosialidemokraatti; Suomenmaa; Uusi Suomi; Kansan Uutiset