Tupakointikäyttäytymisen muutokset rintasyöpädiagnoosin jälkeen: 736 tupakoivan rintasyöpäpotilaan analyysi - Lintunen, Raakel (My University, 2026)
Tarkoitus Rintasyöpä on maailmanlaajuisesti naisten yleisin syöpäsairaus. Tupakointi lisää riskiä rintasyövälle ja on yhteydessä heikompiin hoitotuloksiin. Tupakointikäyttäytymisestä erityisesti rintasyöpäpotilailla ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Tämä tieto on olennaista arvioitaessa erilaisten elintapainterventioiden vaikutuksia. Tutkimusmenetelmät Tässä retrospektiivisessä tutkimuksessa arvioitiin 6456 rintasyöpään vuosina 2010-2022 sairastuneen tupakointikäyttäytymistä. Kaikkia potilaita pyydettiin täyttämään hoidon alkuvaiheessa kyselylomake, johon sisältyi tieto tupakointistatuksesta. Seurantatiedot kerättiin potilastietojärjestelmästä. Tulokset Diagnoosihetkellä 851 (13,2%) potilasta olivat aktiivisia tupakoijia. Seurantatiedot oli saatavilla 736 (86,5%) potilaalta, joita 189 (25,7%) lopetti tupakoinnin diagnoosin yhteydessä huolimatta siitä, että varsinaista tupakoinnista vieroittautumisohjelmaa ei ollut. Tupakoinnin lopettamisen todennäköisyys diagnoosihetkellä oli kymmenkertainen verrattuna diagnoosia edeltäviin vuosiin (2,6% vuodessa), mutta laski tämän jälkeen alle puoleen diagnoosia edeltävästä tasosta. Johtopäätökset Syöpädiagnoosi tarjoaa otollisen mahdollisuuden tupakoinnin lopettamiseen. Koska tupakointi on yhteydessä heikompiin hoitotuloksiin, vieroitusohjelmien toteuttamista tulisi edistää silloin kun potilas saa rintasyöpädiagnoosin.
Keywords: rintasyöpä, tupakointi, elämäntavat, retrospektiivinen tutkimus