“Seksi on kahden ihmisen välinen intiimi tapahtuma” : alaikäiset, pornografia ja käsitykset seksistä - Spišák Sanna (Suomen seksologinen seura, 2022)
Koska alaikäiset kohtaavat pornografista kuvastoa, on ymmärrettävää että huoli pornografian mahdollisista haittavaikutuksista alaikäisten seksuaali- ja sukupuoli-käsityksiin ja -asenteisiin on hallinnut julkista keskustelua ja tutkimusta. Artikkeli tekee tilaa nuorten omille tulkinnoille pornografiasta ja seksistä. Laadullisen, avoimia vastauksia painottavan verkkokyselyn vastaukset analysoitiin aineistolähtöisellä temaattisella sisällönanalyysillä. Kyselytutkimukseen vastanneet alaikäiset tekevät selkeän eron pornografiassa nähdyn ja “oikean elämän” seksin välillä. Suurin erottava tekijä näiden kahden välillä on intiimiys. Verkkokyselyyn tulleiden vastausten perusteella mononormatiivinen romanttisen intiimiyden ihanne määrittää alaikäisten käsityksiä seksistä enemmän kuin pornografiassa nähdyt seksin kuvaukset.