Urasopeutuvuus ammattiin opiskelevilla - Aarnio, Sari; Järvinen, Tero; Penttinen, Leena (Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö - OKKA-säätiö, 2026)
Ammattiin valmistuvat nuoret siirtyvät opinnoistaan työelämään, jota rytmittää muutos. Työtehtävät, ammattirakenteet ja ammateissa vaadittava osaaminen muuttuvat jatkuvasti. Selviytyminen työelämän muutoksissa ja merkityksellisen työuran rakentaminen edellyttävät työntekijöiltä valmiutta oppia uutta sekä joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Tarkastelemme artikkelissa ammattiin opiskelevien nuorten urasopeutuvuutta eli heidän valmiuttaan selviytyä työelämän muutoksissa. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on Mark Savickasin postmoderni uranrakentamisenteoria, jossa keskeisenä  käsitteenä on urasopeutuvuus. Analysoimme nuorten urasopeutuvuutta Savickasin ja Porfelin kehittämän Career Adapt-Abilities Scale (CAAS) –mittarin avulla. Tutkimuksen aineistona on seitsemästä ammatillisesta oppilaitoksesta eri puolilta Suomea kerätty kysely, johon vastasi yhteensä 353 henkilöä. Tutkimuksessa tarkastellaan urasopeutuvuuden kokemusta kokonaisuutena sekä sen yhteyttä ikään, sukupuoleen, työkokemuksen määrään ja tyytyväisyyteen koulutusalan valintaan. Tutkimustulokset osoittivat, että ammattiin opiskelevat kokevat urasopeutuvuutensa korkeaksi. Koulutusalan valintaan tyytyväiset vastaajat olivat urasopeutuvampia verrattuna tyytymättömiin. Yli 18-vuotiaat vastaajat kokivat itsensä urasopeutuvammiksi kuin nuoremmat vastaajat. Lisäksi enemmän työkokemusta hankkineet olivat kaikilla urasopeutuvuuden osa-alueilla sopeutuvampia kuin vähemmän työkokemusta hankkineet. Voimakkain yhteys urasopeutuvuuteen havaittiin tyytyväisyydellä koulutusalan valintaan.