Mikrobiruoan nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät : Katsaus mikrobiruoan käyttökohteisiin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin - Sarlund, Ofelia (My University, 2024)
Ihmiset tuntevat mikrobiruoan yleensä fermentoitujen ruokien kautta. Mikrobiruoan tiimoilta löytyy monia muitakin kohteita, mihin mikrobeja hyödynnetään, kuten vitamiinien tuotanto ja eläinperäisten tuotteiden, lihan, maidon ja kananmunien korvaaminen. Nykyiseltään lihatuotanto tai kasvien viljely ei aina ole ympäristön kannalta kestävin vaihtoehto. Maapallon rajallisia resursseja kuluu liikaa lihantuotantoon verrattuna siihen, kuinka paljon ja kuinka ekologisesti siitä saadaan tuotettua ihmisille ruokaa. Mikrobiruoka voikin tarjota apua ruokaturvan takaamiseen sekä kestävän globaalin ruoantuotantojärjestelmän kehittämiseen. Mikrobiruoan tuotannossa on kuitenkin haasteensa, kuten ruoan turvallisuus, tuotannon skaalaus ja taloudellinen tuottavuus. Mikrobiruoan kaikkea potentiaalia ei kuitenkaan ole vielä valjastettu. Suuria kehitysaskelia tapahtuu nykyisten fermentaatiomenetelmien saralla, mutta myös esimerkiksi avaruuden olosuhteisiin tarkoitetun mikrobiruoan kohdalla. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tehdä kirjallisuuskatsaus mikrobiruoan nykytilanteeseen ja siihen, mihin kaikkea mikrobiruokaa voi hyödyntää. Myös mikrobiruoan tuotantoprosesseja, fermentaatiota, käsitellään. Tutkielmassa tarkastellaan myös mikrobiruoan vaikutuksia ihmisen terveyteen sekä ympäristöön. Tutkielman pohjalta ilmenee selkeä tarve mikrobiruoantuotannon jatkotutkimukselle, sillä vielä on esimerkiksi paljon mikrobeihin liittyviä muuttujia, joita ei tunneta ja geenitekniikka avaa koko ajan lisää ovia näiden ongelmien ratkaisuun.
Keywords: mikrobiruoka, mikro-organismi, fermentaatio, ilmastonmuutos, ruokakriisi, eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen