Liikennepalvelut ikääntyvälle väestölle ja palvelujen saavutettavuus ikääntyvän väestön näkökulmasta : Tapaustutkimuksena Askolan ja Hyvinkään kunnat - Iikkanen, Tero (My University, 2018)
Väestön ikääntyminen kasvattaa tarvetta erilaisille ikääntyville suunnatuille palveluille. Kuntien tarjoamat liikennepalvelut auttavat ikääntyvää väestöä pysymään mukana yhteiskunnan toiminnassa. Täten ne myös edesauttavat ikääntyvän väestön hyvinvointia. Tässä tutkimuksessa selvitetään kahden Uudenmaan kunnan, Askolan ja Hyvinkään, tarjoamia liikennepalveluja ikääntyvälle väestölle sekä sitä, kuinka niiden tarve tulee muuttumaan väestön ikääntymisen myötä. Lisäksi selvitetään, millaisia liikkumistottumuksia ikääntyvällä väestöllä on, ja millaiseksi ikääntyvä väestö kokee heille tärkeiden palveluiden, päivittäistavarakauppojen ja terveydenhuoltopalvelujen, saavutettavuuden näissä tutkimuskunnissa. Tutkimuksessa on käytetty kolmea aineistotyyppiä. Tutkimuskunnissa toteutetuilla asiantuntijahaastatteluilla on kerätty tietoa siitä, millainen joukko- ja palveluliikenteen tarjonta kunnissa on sekä miten kunnissa varaudutaan väestön ikääntymiseen palvelujen tarjonnan näkökulmasta. Ikääntyvälle, 65–80-vuotiaalle väestölle suunnatulla postikyselyllä on selvitetty ikääntyvän väestön liikkumistottumuksia ja palveluiden saavutettavuutta ikääntyvien näkökulmasta tutkimuskunnissa. Paikkatietoaineistojen avulla puolestaan on tutkittu ikääntyvän väestön maantieteellistä jakautumista tutkimuskunnissa. Lisäksi paikkatietomenetelmin on havainnollistettu postikyselyn vastauksia alueellisesti ja tutkittu päivittäistavarakauppojen saavutettavuutta kyselyn vastaajien näkökulmasta. Tämä tutkimus on osoittanut, että Hyvinkäällä on pystytty järjestämään korkeamman väestömäärän ja -asukastiheyden johdosta Askolaa kattavammat liikennepalvelut ikääntyvälle väestölle. Molemmissa kunnissa kulkee toistaiseksi palveluliikenne, joskin Askolassa on käynnissä viiden kuukauden mittainen kokeilujakso, jonka perusteella liikennöinnin jatkamisesta päätetään. Palveluliikennettä käyttää tämän tutkimuksen perusteella vain pieni osa ikääntyvästä väestöstä. Myös joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat molemmissa kunnissa melko pieniä, ja yksityisautoilu onkin ikääntyvälle väestölle selvästi yleisin kulkumuoto. Palveluista erityisesti päivittäistavarakaupat koetaan sekä Hyvinkäällä että Askolassa ikääntyvän väestön keskuudessa yleisesti hyvin saavutettaviksi. Terveydenhuoltopalvelujen saavuttaminen koetaan molemmissa kunnissa hieman päivittäistavarakauppoja haastavammaksi. Askolassa palveluliikennekokeilun lisäksi kummallakaan tutkimuskunnalla ei, väestön ikääntymisestä huolimatta, ole ajankohtaisia suunnitelmia liikennepalveluiden kehittämiseksi.
Keywords: Väestön ikääntyminen, kolmas ja neljäs ikä, paikallaan ikääntyminen, palveluliikenne, joukkoliikenne, palveluiden saavutettavuus, saavutettavuustekijät, liikkuvuus