Työhyvinvointitekijät sosiaali- ja terveyspalveluissa : Työn imua ja hyvinvointia työssä lisäävät tekijät - Pohja, Pia (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee sosiaali- ja terveyspalvelualan työhyvinvointia. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa keskeiset työhyvinvointia edistävät tekijät ja selvittää niiden vaikutukset työn imun lisäämiseen. Tutkimuskysymykset olivat: 1) Mitkä tekijät parantavat työhyvinvointia sosiaali- ja terveyspalvelualalla? 2) Miten nämä tekijät vaikuttavat työn imuun ja hyvinvointiin työpaikalla? Teoreettinen tausta perustuu työhyvinvoinnin käsitteeseen, työn imun malliin sekä työn vaatimusten ja voimavarojen (JD-R) malliin. Näiden kautta tarkastellaan, miten työhyvinvointia voidaan tukea yksilön, työyhteisön ja organisaation tasoilla. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytettiin yhdeksää tieteellistä artikkelia, jotka valikoituivat hakukriteerien ja temaattisen analyysin avulla. Analyysi nojasi Mankan työhyvinvointipääoman malliin, joka jakaa työhyvinvoinnin osa-alueet sosiaaliseen, rakenne- ja psykologiseen pääomaan. Tutkielman johtopäätös on, että sosiaalisten ja organisatoristen tekijöiden merkitys työhyvinvoinnille ja työn imulle on aivan keskeinen. Sosiaalisen pääoman osalta kaikkein tärkeimmiksi tekijöiksi nousivat työyhteisön keskinäinen avoimuus ja luottamus sekä jokaisen työntekijän arvostaminen. Myös johtamisella ja työyhteisön vuorovaikutuksella on suuri vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin. Lähiesimiehen oikeudenmukaisuus on työhyvinvoinnin osalta merkittävä tekijä. Organisaatioon liittyvästä rakennepääomasta tärkeimpinä tekijöinä esiin nousivat mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon ja tulla kuulluksi sekä yrityksen henkilöstölähtöisyys laajasti. Myös työntekijän oma psykologinen pääoma on työhyvinvoinnin tärkeä osatekijä. Itsetunto, resilienssi ja pätevyyden tunne auttavat työntekijöitä kohtaamaan työn haasteet ja lisäävät työn hallinnan tunnetta. Arvostus ja tunnustus työstä lisäävät työhyvinvointia ja pysyvyyttä työpaikassa. Avainsanat: työhyvinvointi, työhyvinvointitekijä, työn imu, sosiaali- ja terveyspalveluala
Keywords: työhyvinvointi, työhyvinvointitekijä, työn imu, sosiaali- ja terveyspalveluala