Pelialustojen oikeudellinen vastuu käyttäjien luomasta tavaramerkkiä loukkaavasta sisällöstä DSA-asetuksen valossa - Altun, Zozan (My University, 2026)
Pelialustat ovat kehittyneet viihdeympäristöistä monipuolisiksi digitaalisiksi ”ekosysteemeiksi”, joissa käyttäjät toimivat itse pelaamisen sijaan myös aktiivisina sisällöntuottajina luoden esimerkiksi hahmoja, maailmoja sekä virtuaalisia tuotteita. Käyttäjien luoma sisältö on johtanut siihen, että muotibrändien logoja ja tunnusmerkkejä kopioidaan suuremmassa määrin ilman lupaa. Laiton kopioiminen herättää kysymyksen siitä, millainen vastuu pelialustoilla tosiasiallisesti on, ja kuinka niiden tulee reagoida havahduttuaan laittomaan kopioimiseen. Ongelmaan on pyritty vastaamaan EU:n Digital Services Act -asetuksella (DSA), joka tuli täysimääräisesti sovellettavaksi helmikuussa 2024. Asetuksen tarkoituksena on luoda pelisääntöjä digitaalisen ajan toimintaympäristöön sekä vastaamaan nykyajan haasteisiin. ON-tutkielmani tavoitteena on selvittää pelialustojen oikeudellinen vastuu käyttäjien luomasta, tavaramerkkiä loukkaavasta sisällöstä DSA-asetuksen valossa. Pyrin vastaamaan kysymykseen siitä, milloin pelialusta voi vedota DSA:n vastuuvapaussäännöksiin tavaramerkkiä loukkaavan sisällön osalta ja mikä merkitys alustan aktiivisella roolilla ja tietoisuudella on vastuun kannalta. Tutkielmani ajankohtaisuus näkyy ensinnäkin siinä, että DSA:n soveltamiskäytäntö on vasta muotoutumassa, eikä pelialustoihin liittyvää oikeuskäytäntöä juurikaan ole, sekä toiseksi pelialustojen yhteisluonti asettaa erityisiä haasteita, joita perinteiset vastuumallit eivät enää täysin kata. Tutkielmani pyrkii selventämään, miten DSA muuttaa pelialustojen vastuuta ja luo tasapainon tavaramerkkien haltijoiden oikeuksien, alustojen liiketoimintamallin ja käyttäjien luovuuden välille. DSA tarjoaa joustavan kehyksen, joka mahdollistaa käyttäjien luovuuden samalla kun se antaa tavaramerkkien haltijoille tehokkaat keinot puuttua loukkauksiin. Tutkielmassani käytän metodina lainoppia eli oikeusdogmaattista menetelmää. Esimerkkeinä hyödynnän erityisesti EU-oikeutta ja oikeuskäytäntöä.
Keywords: pelialustat, tavaramerkkioikeus, Digital Services Act, käyttäjien luoma sisältö, vastuuvapaussäännökset sekä ilmoitus- ja toimintamenettely.