Analgesia nosiseptio -indeksin (ANI) koekäyttö lapsisyöpäpotilailla - Kaisla, Kamomilla (My University, 2021)
Lapsisyöpäpotilailla syöpään ja sen hoitotoimenpiteisiin liittyvät kivut ovat tavallisia. Kivun havaitseminen ja sen voimakkuuden arviointi on vielä nykyisin lähinnä potilaan itseraportoinnin varassa. Erityisesti alle kouluikäiset lapset eivät kykene luotettavasti ilmoittamaan kivustaan tai arvioimaan sen voimakkuutta. Pienillä potilailla kiputuntemusta sekoittavat myös sairaalaympäristössä pelko ja ahdistus lähestyvistä toimenpiteistä. Lapsisyöpäpotilaan itkuisuutta ja pelkoa toimenpidetilanteessa hoidetaan kuitenkin usein kipuna paremman kivuntunnistusmenetelmän vielä puuttuessa. ANI eli Analgesia nosiseptio -indeksi on sydämen sykevälivaihtelun rekisteröintiin perustuva kajoamaton ja objektiivinen menetelmä kivun arviointiin. ANI esittää kivun voimakkuuden asteikolla 0-100, pienemmän arvon viitatessa kipuun ja suuremman kivuttomuuteen. Lapsilla ANI on osoittautunut toimivaksi nukutuksen aikaisen kivun tunnistamisessa. Hereillä olevien lasten ANI-monitoroinnista on vain rajallisesti kokemusta. Aikaisemmat tutkimustulokset viittaavat kuitenkin siihen, että se toimisi myös hereillä olevilla potilailla sekä kivun havaitsemisessa että sen voimakkuuden arvioinnissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, soveltuisiko ANI-monitorointi lapsisyöpäpotilaiden kivun ja ahdistuksen erotteluun pientoimenpiteen aikana. Lisäksi selvitettiin, pystyisikö ANI:n avulla arvioimaan toimenpiteisiin liittyvän kivun voimakkuutta. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan syöpää sairastavaa lapsipotilasta Tyksin Lasten hematologiselta osastolta. Heidän ANI-arvojaan monitoroitiin hoitoprotokollaan kuuluvan lääkeaineinjektion tai keskuslaskimoportin neulanpiston aikana. Tuloksista havaittiin, että ANI:n perustasoon näytti vaikuttavan potilaan yleinen, toimenpiteeseen liittymätön kivuliaisuus tai täysi kivuttomuus. Kipeillä potilailla ANI-taso oli suurimman osan rekisteröintiajasta muita potilaita matalampi, kun kivuttomilla ja rauhallisilla potilailla ANI-arvot olivat muita potilaita korkeampia. Kaikilla potilailla ANI-arvot lähtivät laskuun jo pistosta valmisteltaessa ja yhtä potilasta lukuun ottamatta kaikkien ANI-arvot jatkoivat laskuaan pistoksen jälkeen. Itkuisilla ja pelokkaan oloisilla potilailla ANI-arvot olivat hyvällä, kivuttomaksi määritetyllä tasolla ennen pistosta ja ne palautuivat lähtötasolle pistoshetkeä ympäröivän laskun jälkeen.