”Mitä vanhemmaks mennään, sitä huonommaks yleensä menee” – Metallialan johtajien näkemykset eri-ikäisten työntekijöidensä digitaidoista - Saikkonen Loretta; Alanne Eeva-Leena (Finland, 2022)
Metallialalla digitaidot nousevat esille keskeisenä tulevaisuuden osaamistarpeena. Tutkimustavoitteina
oli selvittää metallialan johtajien näkemyksiä eri-ikäisten työntekijöidensä tietotekniikkataidoista sekä pohtia, mitä Digitutor-hankkeessa voitaisiin tehdä etenkin ikääntyvien työntekijöiden digitaitojen vahvistamiseksi. Tutkimusaineisto koostui 15 metallialan johtajan haastattelusta. Nuoria työntekijöitä pidettiin taitavina, nopeina ja helposti oppivina tietotekniikan käyttäjinä. Heitä kuvailtiin pelisukupolvena, joka on oppinut digitaitoja lapsuudestaan lähtien osana omaa arkeaan. Ikääntyviä työntekijöitä pidettiin välisukupolvena, jolle tietotekniset asiat ovat vieraampia ja laitteiden käyttö sekä uusien asioiden oppiminen vaikeaa. Ikääntyvät ovat joutuneet opettelemaan digitaitoja vasta aikuisiällä, jolloin laitteiden käyttöön liittyy epävarmuutta. Digitutor-hankkeessa kehitetään tuotantoyöntekijöiden digitaitoja, luodaan hyvää arkea ehkäisemällä epävarmuutta sekä valmistetaan työntekijöitä digitalisaation myötä laajeneviin työnkuviin. Digitutor-toiminta madaltaa työntekijöiden kynnystä kysyä apua ja antaa mahdollisuuden oppia uusia tietotekniikkataitoja sekä kehittää omia työtapojaan tehokkaammiksi ja mielekkäämmiksi.
Avainsanat: tieto- ja viestintätekniikkataidot, tutorointi, ikääntyvät, työntekijät
Työelämän tutkimuspäivät 2018: Kestävä tuottavuus ja inhimillinen työelämä