Sustainability reporting in the pulp and paper industry : A supply chain perspective - Krigsholm, Päivikki (My University, 2021)
Companies’ sustainability reporting rates have been increasing rapidly during the past decades as a response to stakeholders’ growing interest towards sustainability impacts of the company activities. Sustainability is viewed in this thesis holistically through the dimensions of economic, environmental and social sustainability. The aim of this thesis is to create knowledge about sustainability reporting of the European pulp and paper industry from a supply chain perspective. The study reviews the sustainability reporting of pulp and paper industry between years 2010 and 2019. The thesis explores the appearing themes in the sustainability reports as well as tracks the development of the sustainability reporting. A two-stage approach is adopted to address the research aim. First, a thorough review of relevant literature of sustainable supply chain management (SSCM), sustainability reporting and pulp and paper industry, is conducted. Then, sustainability reporting of the ten biggest pulp and paper companies in Europe is studied longitudinally using content analysis as the research method. Leximancer content analysis software was used to conduct the empirical analysis. This thesis creates a research framework that can be utilized to study the connections between sustainability themes and concepts, and SSCM. The key findings are following: 1) in total eight themes appear regularly in the sustainability reports of pulp and paper industry, 2) production is a persistent topic in the sustainability reports, and 3) an increase in sourcing related topics can be observed. The findings provide evidence that the sustainability reports of pulp and paper industry emphasize the environmental dimension of sustainability. The social dimension, in contrast, has received considerably less attention during the observation period. This thesis recommends that reporting of the supply chain sustainability should be broadened to include perspectives like product design, distribution and end-of-life functions. Especially the topic of distribution needs more coverage as it is missing completely from the current reports. In addition, broader reporting on the social impacts of the pulp and paper industry is needed.

Yritysten vastuullisuusraportointi yleistyy ja kehittyy kovaa vauhtia. Vastuullisuusraportoinnilla pyritään viestimään organisaation toiminnan vaikutuksista sidosryhmiin ja ympäristöön. Vastuullisuusraportissa kerrotaan yrityksen taloudellisista vaikutuksista, yrityksen toiminnan vaikutuksista ympäristöön sekä yrityksen toteuttamista käytänteistä sosiaalisen vastuun parantamiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa vastuullisuusraportoinnista sellu- ja paperiteollisuudessa keskittyen tarkastelemaan toimitusketjujen näkökulmaa. Tutkimus pyrki tunnistamaan usein esiin nousevia teemoja sisällönanalyysin kautta sekä tarkastelemaan raportoinnin sisällön kehitystä vuosina 2010-2019. Tutkimuksen aineisto koostui kymmenen suurimman eurooppalaisen pörssilistatun sellu- ja paperiteollisuuden yrityksen vastuullisuusraporteista viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Sisällönanalyysi toteutettiin koneoppimista hyödyntävän Leximancer -ohjelmiston avulla. Ohjelmiston luomat konseptikartat analysointiin kirjallisuuskatsauksen pohjalta rakennettuun teoreettisen viitekehykseen tukeutuen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että sellu- ja paperiteollisuusyritysten raportoinnissa korostuu kahdeksan teemaa. Yleisin teema on tuotanto. Tuotantoon liittyvä raportointi on ollut kattavaa koko tarkasteluvälin ajan. Hankintaan liittyvä raportointi sen sijaan on laajentunut tarkasteluvälillä. Tulokset myös indikoivat, että tuotesuunnittelu ja käyttöiän lopun suunnittelu ovat saavuttaneet pientä kasvua tarkasteluajanjaksolla, mutta ne ovat silti edelleen varsin marginaalisia raportointiaiheita. Logistiikka puolestaan ei nouse esiin raportoitavana teemana tai konseptina tuloksissa, mitä voidaan pitää mielenkiintoisena ja merkittävänä löydöksenä. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aikaisempien tutkimusten tuloksia siitä, että ympäristöllisten seikkojen raportoinnilla on dominoiva asema sellu- ja paperiteollisuuden vastuullisuusraporteissa. Tulokset myös indikoivat, että sosiaalisista aiheista raportointi on edelleen pienessä roolissa, eikä se näytä juurikaan kasvaneen tarkasteluajanjakson aikana. Tutkimuksen mukaan vastuullisuusraportoinnissa olisi hyvä pyrkiä tulevaisuudessa raportoimaan kattavammin tuotesuunnittelun, käyttöiän lopun ja erityisesti logistiikan osalta. Myös sosiaalisen ulottuvuuden kattavammalle raportoinnille näyttäisi olevan tarvetta. Koko toimitusketjun läpi ulottuva raportointi sekä kestävyyden monien ulottuvuuksien parempi huomioiminen tarjoaisivat mahdollisuuden tarkastella vastuullisuutta kattavammin yli organisaatiorajojen.
Keywords: sustainability reporting, SSCM, content analysis, Leximancer, pulp and paper industry