Luonnollisen ja keinotekoisen rajamailla : Ihminen, luonto ja teknologia videopelissä Horizon Zero Dawn - Vepsäläinen, Iida (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan ekokritiikin ja ekopelitutkimuksen sekä posthumanismin lähtökohdista videopeliä Horizon Zero Dawn (2017). Tutkielman tavoitteena on saada käsitys tavoista, joilla pelissä esitetään luontoa sekä kuvataan luonnon, ihmisen ja teknologian välisiä suhteita niin visuaalisin keinoin kuin pelimekaniikkojen kautta. Aineistoa lähestytään pelin lähiluvun eli lähipeluun menetelmällä, ja tarkastelun kohteena ovat erityisesti pelin eri ympäristöt ja visuaalinen estetiikka. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii ekokritiikki etenkin siihen liittyvien erämaan ja apokalypsin käsitteiden kautta. Lisäksi tutkielma hyödyntää ekopelitutkimuksen näkökulmia sekä posthumanismin ajatuksia ihmisen ja ei-inhimillisen väliseen suhteeseen liittyen. Tutkielman keskeisimpinä päätelminä voidaan pitää sitä, että ihminen, luonto ja teknologia ovat Horizon Zero Dawn -pelissä monin tavoin kytköksissä toisiinsa, ja että siinä ilmenee monenlaisia luontosuhteita, joista luonnonsuojeluun pyrkivä toiminta nostetaan kaikista hyveellisimmäksi. Vaikka pelien pelaaminen itsessään ei pelasta ympäristöä, se voi kuitenkin joissain tapauksissa lisätä muun muassa pelaajan ympäristötietoisuutta.
Keywords: ekokritiikki, posthumanismi, pelitutkimus, luontosuhde, Horizon Zero Dawn