Vuoden 1993 yrityssaneerauslaki oikeudellisena siirrännäisenä Suomessa - Nieminen, Samuli (My University, 2019)
Tässä tutkielmassa tutkitaan yrityssaneerauslain Suomen oikeusjärjestykseen oikeudellisena siirrännäisenä sekä yrityssaneerauksen mukautumista insolvenssioikeudellisena instituutiona suomalaiseen insolvenssikulttuuriin. Tutkimus pyrkii vastamaan kysymyksiin: mistä yrityssa-neeraus on saapunut Suomeen ja minkälaisena oikeudellisena siirrännäisenä se on otettu Suo-messa käyttöön. Tutkimuksen metodi on pääosin oikeushistoriallinen, mutta mukautumista tutkittaessa käytetään myös osittain lainopillista systematisointia yrityssaneerauslain muutok-sia arvioitaessa. Tutkielmassa esitellään ensin oikeudellisia siirrännäisiä koskevaa teoriaa ja siitä esitettyjä kan-nanottoja. Tämän jälkeen luodaan historiallinen katsaus maksukyvyttömyysoikeuden tilasta Suomessa ja maailmalla. Tutkimuksessa pyritään löytämään potentiaalisimmat vaikuttajat Suomen yrityssaneerausmenettelylle sekä taustat että syyt yrityssaneerauksen säätämiselle Suomessa. Itse yrityssaneerausmenettely esitellään pääpiirteissään. Yrityssaneerauslakia on muutettu voimassaolonsa aikana useasti, mutta merkittävin uudistus tapahtui vuonna 2007. Näiden uudistusten avulla tutkitaan, kuinka yrityssaneeraus on mukau-tunut Suomen oikeusjärjestykseen ja miten yrityssaneerauksesta on tullut tärkeä osa suomalais-ta insolvenssikulttuuria konkurssin vaihtoehtona, minkä seurauksena esitellään lopuksi insol-venssimenettelyistä syntyneitä hybridejä sekä erillismenettelyjen välistä suhdetta. Tutkimuksen lähdeaineistona on käytetty oikeuskirjallisuutta, lainvalmisteluasiakirjoja sekä empiirisiltä osiltaan tilastokeskuksen tietoja. Tutkielma ei käsittele tarkemmin yksityishenkilön velkajärjestelyä tai konkurssimenettelyä kuin on tutkimuksen kannalta välttämätöntä.
Keywords: oikeushistoria, insolvenssioikeus, maksukyvyttömyys, akordi, yrityssaneeraus, oikeudellinen siirrännäinen, transplantti