Ulkomaisen kiinteistösijoittajan Suomesta saamien luovutusvoittojen verokohtelu : Uudistetun tuloverolain 10 §:n näkökulmasta tarkasteltuna - Jalas, Aino (My University, 2023)
Tutkielmassa tarkastellaan ulkomaisten kiinteistösijoittajien Suomesta saamien luovutusvoittojen verotuksellista käsittelyä erityisesti maaliskuussa 2023 voimaan astuneen tuloverolain muutoksen näkökulmasta. Ulkomaiset sijoittajat ovat Suomessa rajoitetusti verovelvollisia, eli velvollisia suorittamaan tänne veroa ainoastaan täältä saamansa tulon perusteella. Ennen tuloverolain muutosta kiinteistöomaisuuden luovutuksen perusteella saadun voiton ei katsottu ratkaisulla KHO 2013:101 vahvistetun tulkinnan mukaan olevan Suomesta saatua tuloa, mikäli kiinteistöjä omistavan yhtiön osakkeet omistettiin välillisesti toisen yhtiön kautta. Tuloverolain muutoksen myötä kansallista lainsäädäntöä muutettiin mahdollistamaan ulkomaisten välillisesti omistamien Suomessa sijaitsevien kiinteistöjen luovutuksen perusteella saatujen voittojen verotus Suomessa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia edellytyksiä uudistettu tuloverolain sääntely asettaa Suomen verotusoikeudelle välillisten kiinteistöluovutusten tilanteissa, ja miten Suomen solmimat tuloverosopimukset ja monenvälinen yleissopimus vaikuttavat Suomen verotusoikeuden laajuuteen. Tutkimusmetodina on lainoppi, jonka avulla tulkitaan voimassa olevaa kansallista ja kansainvälistä sääntelyä ja systematisoidaan tuloverolain ja verosopimusten välistä suhdetta. Keskeisenä lähdemateriaalina hyödynnetään kotimaista ja kansainvälistä oikeuskirjallisuutta, lainsäädäntömuutokseen liittyviä esitöitä, yksittäisiä tuloverosopimuksia sekä monenvälistä yleissopimusta ja muuta siihen liittyvää OECD:n julkaisemaa materiaalia. Tutkielmassa havaittiin, että vaikka uudistuksen myötä kansallinen sääntely mahdollistaa Suomelle verotusoikeuden välillisesti omistetun kiinteistön luovutuksen perusteella saatuun voittoon, rajoittavat useat Suomen solmimat tuloverosopimukset tätä oikeutta. Keskeisenä johtopäätöksenä tutkielmassa onkin se, että uudistuksen ulkomaisen kiinteistösijoittajan verotukseen aiheuttamat käytännön vaikutukset vaihtelevat sen mukaan, missä valtiossa asuvasta sijoittajasta on kulloinkin kyse. Tämä johtuu siitä, että Suomen eri valtioiden kanssa solmimat tuloverosopimukset poikkeavat toisistaan, ja lisäksi useiden valtioiden kohdalla monenvälisen yleissopimuksen sisältämät määräykset vaikuttavat verotusoikeuteen yksittäisen verosopimuksen rinnalla. Ratkaisuehdotuksena tähän voidaan pitää pyrkimystä neuvotella uudelleen sellaiset verosopimukset, jotka eivät nykyisessä muodossaan mahdollista Suomelle verotusoikeutta ulkomaisen sijoittajan välillisten kiinteistöluovutuksen perusteella saamaan voittoon.
Keywords: kansainvälinen verotus, kiinteistösijoittaminen, verosopimus, luovutusvoitto