Osakevaihto: vero-oikeudellinen taidonnäyte vai valuvikojen vyyhti? : Tarkastelussa erityisesti ääntenenemmistö ja rahavastike - Virranhelmi, Veronica (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (360/1968) 52 f §:n mukainen osakevaihto. Osakevaihtosäännöksen edellytykset täyttämällä saavutetaan verotuksellinen lykkääntymisetu. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia ongelmia osakevaihtosäännöksen soveltamiseen liittyy ja millaisia ratkaisuja näihin ongelmiin on löydettävissä lainsäädännön esitöistä, oikeuskäytännöstä sekä oikeuskirjallisuudesta. Tutkielmassa on käytetty lainopillista tutkimusmetodia. Osakevaihdossa osakeyhtiö hankkii toisen osakeyhtiön osakkeita antaen vastikkeena omia osakkeitaan. Osakevaihtoa koskeva sääntely perustuu yritysjärjestelydirektiiviin (2009/133/EY), jonka tavoitteena on yritystoiminnan uudelleenjärjestelyjen verotuksellisten esteiden poistaminen Euroopan unionin alueella. Osakevaihtosäännöksen keskeisimmät soveltamisongelmat koskevat säännöksen edellyttämää ääntenenemmistön hankkimista ja mahdollisen rahavastikkeen sallittua enimmäismäärää. Tutkielman lopputuloksena voidaan todeta, että joihinkin osakevaihtoon liittyviin ongelmiin on löytynyt vakiintunut lainopillinen ratkaisu. Osa tulkintaongelmista on edelleen ratkaisematta. Erityisesti oikeustila koskien vaihdon ja kaupan yhdistelmällä toteutettavaa osakevaihtojärjestelyä on epäselvä. Useat osakevaihtosäännöstä koskevat tulkintaongelmat taustoittuvat viime kädessä kansallisen sääntelyn pohjana olevaan yritysjärjestelydirektiiviin, jonka sanamuoto vaikenee useista keskeisistä osakevaihtosäännöksen soveltamiseen liittyvistä kysymyksistä.
Keywords: osakevaihto, yritysjärjestely, yritysverotus