Sormenjälkitunnistuksen tietoturva älypuhelimissa - Juhela, Santeri (My University, 2024)
Sormenjälkitunnistuksesta on tullut laajasti käytetty tunnistautumismenetelmä eri laitteissa. Älypuhelimia on nykyään suurimmalla osalla ja sormenjälkitunnistuksen varassa on siten paljon yksilöivääkin tietoa. Moni käyttää sormenjälkitunnistusta useamman kerran päivässä ja mahdollisesti myös kolmansien osapuolien sovelluksissa, kuten pankkisovelluksissa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää sormenjälkitunnistuksen toimintaa älypuhelimissa yleisesti. Lisäksi on tarkoitus perehtyä kirjallisuuden avulla mahdollisiin riskeihin, joita sormenjälkitunnistukseen erityisesti älypuhelimissa liittyy. Tutkielmassa esitetään useita esimerkkejä sormenjälkitunnistuksen heikkouksista yleisesti sekä nimenomaisesti älypuhelimiin liittyen. Myös riskien vaikutuksia arkielämään pohditaan. Tehdyn kirjallisuuskatsauksen perusteella heikkouksia on useita erilaisia, mutta niiden toteuttaminen käytännössä vaatii tekosormen tekemistä. Yleisesti sormenjälkitunnistuksen läpäisemiseen vaaditun vaivan voidaan olettaa vähentävän tavallisen ihmisen riskiä joutua rikoksen kohteeksi. Julkisuuden henkilöiden tai poliitikkojen osalta riskit ovat realistisempia.
Keywords: sormenjälkitunnistus, sormenjälki, tietoturva, älypuhelin, biometriikka