Kolmannen sektorin hybridiorganisaation suoritusmittaus : Case: Balanced scorecard FinNuclear ry:lle - Mäkelä, Lauri (My University, 2021)
Kolmannen sektorin merkitys yhteiskunnassa on kasvanut viime aikoina. Taustalla vaikuttaa muun muassa julkinen sektori, joka sekä siirtää tehtäviään kolmannen sektorin toimijoille että hakeutuu yhteistyöhön niiden kanssa. Erilaisten yhteiskunnallisten muutosten ajaminen katsotaan perinteisesti kolmannen sektorin tehtäväksi, mutta nykyisin tällaisia pyrkimyksiä on alettu toteuttaa myös liiketoiminnan keinoin. Tällöin kyseessä on yhteiskunnalliseen vaikutukseen pyrkivä yritys. Edellä kuvaillut tilanteet ovat esimerkkejä organisaatioiden hybridisaatiokehityksestä. Sen yhtenä keskeisimpänä piirteenä on keskenään ristiriitaisiksi miellettyjen ajattelutapojen ja normien, eli institutionaalisten logiikoiden, yhdistäminen. Tämä synnyttää hybridiorganisaatioissa jännitteitä, jotka voivat olla joko rakentavia tai vahingollisia. Hybridiorganisaatioiden tutkimuskirjallisuudessa esitettyjen ajatusten mukaan suoritusmittauksen avulla voidaan hallita tätä jännitettä. Osana jännitteen hallintaa toimii hybridiorganisaatioiden vaikutuksen ja onnistumisen seuraaminen ja siitä viestiminen. Tutkielman kohdeorganisaatio on suomalaisen ydinvoimateollisuuden toimialajärjestö, jonka toiminnassa ilmenee hybridiyttä. Yhdistys toimii yhteistyössä julkisen sektorin kanssa, kun se edistää suomalaista ydinteknologiavientiä muun muassa julkissektorin rahoittamien hankkeiden avulla. Balanced scorecard on laajimmin tutkittuja laskentatoimen suoritusmittauksen viitekehyksiä. Sen rakenne on osoittautunut tutkimuksissa joustavaksi ja mukautettavaksi. Tässä konstruktiivisessa tutkielmassa sovelletaan balanced scorecardia hybridiorganisaation tarpeisiin, minkä lopputuloksena on hybridituloskortti. Siinä huomioidaan tutkimuskirjallisuudessa tunnistetut hybridiorganisaatioiden ominaispiirteet ja voittoa tavoittelemattoman suoritusmittauksen erikoispiirteitä. Tältä pohjalta laaditaan tutkielman kohdeorganisaatiolle räätälöity hybridituloskortti. Tutkielma tarjoaa teoreettisena antinaan kuvauksen menetelmästä, jolla hybridiorganisaation suoritusta voidaan mitata. Vaikka hybridituloskortin pohjana toimii vain yksi organisaatio, on sen yksinkertainen rakenne sovellettavissa myös muihin hybridiorganisaatioihin pienin muokkauksin.
Keywords: Hybridiorganisaatiot, kolmas sektori, balanced scorecard, suoritusmittaus, suoritusjohtaminen