Kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien seuranta - Peltomaa, Saku (My University, 2024)
Reumasairaudet ovat autoimmuuniperäisiä sairauksia. Niissä elimistön oma immuunijärjestelmä reagoi kehon omia kudoksia vastaan. Osaan reumasairauksista liittyy pitkäaikaista tulehdustilaa, joka voi aiheuttaa vaurioita elimistössä. Tällaisista kroonisista tulehduksellisista reumasairauksista klassisia esimerkkejä ovat nivelreuma, nivelpsoriaasi sekä selkärankareuma ja non-radiografinen aksiaalinen spondyloartriitti (nr-axSpa). Nämä sairaudet voivat pahimmillaan haitata arkea huomattavastikin ja niihin liittyy erilaisia liitännäissairauksia, jonka vuoksi kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien hoito ja seuranta on merkityksellistä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa perehdytään läpi kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien seurantaan. Seurantaan kuuluu vastaanotto, kliininen tutkimus, laboratoriokokeet, hoidonvasteen seurannassa käytettyjen vointimittarien täyttäminen sekä tarvittaessa kuvantamistutkimukset. Tutkimusosio käsittelee GoTreatIt -ohjelmiston (GTI) avulla tehtyä raportointimenetelmää, jonka avulla voidaan seurata reumasairauksia sairastavien potilaiden vointia yksikkötasolla. Tarkoituksena oli kehittää raportointimenetelmä, jonka voi suorittaa tietyin väliajoin ja siten verrata tiettyjen diagnoosiryhmien hoitovasteita sekä kuinka usein GTI:n hoidonseurannan mittarit on täytetty vastaanottokäyntien yhteydessä. Samalla menetelmällä saadaan selvitettyä diagnoosiryhmien demografiset tiedot ja tarvittaessa lääkeyhdistelmät. Raportin perusteella kaikkien tässä tutkimuksessa huomioon otettujen GTI:n vointimittarien täyttöosuus laski kyseisellä seuranta-ajalla (Tyks 2022 ensimmäinen ja toinen vuosineljännes). Varmaa syytä tähän on mahdotonta osoittaa, mutta luultavasti vointimittarien täyttöön ja niiden merkitsemiseen GTI:iin liittyy paljon lääkärikohtaisia eroja. Vointimittarien tulosten keskimääräisissä arvoissa ei tapahtunut suuria muutoksia vuosineljänneksien välillä, mutta raporttien tekemistä täytyy jatkaa tasaisin väliajoin, jotta niiden käyttäytymisen trendiä voidaan luotettavasti arvioida.