Palautettu kunnia – uudestisyntynyt Italia : Italo Balbon transatlanttinen lento Corriere della Seran uutisoinnissa 1933 - Oksanen, Samuli (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen milanolaisen Corriere della Sera -sanomalehden uutisointia Italian ilmailuministeri Italo Balbon transatlanttisesta massalennosta Italiasta Yhdysvaltoihin kesällä 1933. Balbon 25 lentoveneen luotsaama laivue oli ilmailun historian suurin transatlanttinen massalento, ja siitä muodostui eräs fasistisen Italian merkittävämpiä propagandavoittoja. Tutkin sitä, millaisin mielikuvin Corriere uutisoi Balbon lennosta lukijoilleen viestittääkseen kuvaa uudestisyntyneestä Italiasta. Tarkastelen myös miten Corrieren uutisissa esitetyt väitteet peilautuvat osaksi aikalaiskontekstia tutkimuskirjallisuutta hyödyntäen. 1900-luvun alkuvuosikymmenien aikalaiskontekstia määritti erityisesti ihmisen uusi suhde teknologiaan, ja ilmailusta muodostui nopeasti valtioiden edistyksellisyyden mittari. Italiassa ilmailu valjastettiin nopeasti osaksi valtion propagandakoneistoa, ja maan ilmavoimista pyrittiin rakentamaan fasistihallinnon sielun peili. Tiedotusvälineet olivat fasistihallinnon sensuurin alaisia vuodesta 1926, ja olen tutkinut miten Corrieren uutisointi asemoituu osaksi fasistihallinnon vallankäyttöä. Corrieren uutisoinnissa Balbon lento miellettiin urotyöksi, joka nosti Italian kansainvälisesti uskottavien suurvaltojen joukkoon. Balbon julkisuuskuvasta rakennettiin varsin nopeasti fasistisen mallikansalaisen esimerkki, ja kirjoituksillaan lehti pyrki aktiivisesti sitomaan italialaismassoja osaksi fasistista politiikkaa. Corrieren uutisoinnin välittämän kuvan mukaan Italia teki onnistuneen kansainvälisen maineenpalautuksen Balbon siivillä. Tutkielmassani olen vertaillut lehden väitteitä sekä kansainvälisiin uutisjulkaisuihin, että tutkimuskirjallisuudessa esitettyyn tietoon. Tätä menetelmää hyödyntäen olen pyrkinyt muodostamaan analyyttisen kokonaiskuvan lähdekritiikki ja vertailu metodeinani. Tutkimukseni perusteella Balbon lentoa voi pitää merkittävänä julkisuusvoittona Benito Mussolinin Italialle, joskin sen tarkastelu kansainvälisen lehdistön piirissä oli usein Corrieren kirjoittelua maltillisempaa. Lennolla näytti olevan suurin merkitys Yhdysvaltain italialaissiirtolaisten parissa, jotka juhlistivat Balbon välittämää viestiä fasismin ylivertaisuudesta, kuitenkaan täysin ymmärtämättä Mussolinin politiikkaa saati sen seurauksia.
Keywords: fasismi, nationalismi, siirtolaisuus, ryhmäidentiteetti, ilmailu, lentäjät, Italia, italialaiset, sanomalehdet