Kestävyysraportointi osana yritysten ympäristövastuuta : Nykytilan arviointi - Sumentola, Hanna (My University, 2022)
Ympäristöasioista ja ympäristökriiseistä ja niiden ratkaisusta on tullut tänä päivänä yhä ajankohtaisempi keskustelunaihe EU:n ja koko maailman kamppaillessa erilaisia ympäristöongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja biodiversiteettikatoa vastaan. Myöskään yritysten vastuu niiden vaikutuksista ympäristöön ei ole jäänyt huomiotta, vaan niiltä edellytetään etenevissä määrin tekoja ja vastuunottoa ympäristöä koskevissa asioissa. Yritysten ympäristövastuun toteuttamiseksi on käytetty myös erilaisia lainsäädännöllisiä keinoja. Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida, toteuttaako yrityksiltä nykyään lainsäädännöllä vaadittu kestävyysraportointi yrityksille asetettua ympäristövastuuta sekä miten hyvin tämä kestävyysraportointi sitä ilmentää. Tutkielman tarkoituksena on lisäksi selvittää, mitkä ovat EU:n muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin (2014/95/EU) (jäljempänä NFRD) tavoitteet ja mitä se itseasiassa velvoittaa yrityksiä raportoimaan. Tutkielman tavoitteena on samaten myös selvittää, millaisia vaikutuksia NFRD:llä on ollut kestävyysraportointiin ja yritysten kestävyysraportteihin. Kolmanneksi tutkielman tarkoituksena on tarkastella Euroopan komission uutta ehdotusta yritysten kestävyysraportointidirektiiviksi (jäljempänä CSRD-ehdotus) ja selvittää, mitkä ovat uuden ehdotuksen tavoitteet, mihin se yrityksiä velvoittaa sekä millaisia vaikutuksia kestävyysraportointiin sillä mahdollisesti toteutuessaan tulisi olemaan. Tutkielman keskeisinä tutkimustuloksina selvisi, että kestävyysraportointi on onnistuessaan hyvä keino toteuttamaan osaltaan yritysten ympäristövastuuta. Tutkielman tuloksena selvisi myös, ettei NFRD ole riittävällä tasolla onnistunut tavoitteissaan taikka kestävyysraportoinnin optimoinnissa ja siten yritysten ympäristövastuun toteuttamisessa. CSRD-ehdotuksen osalta voidaan todeta sen tavoitteiden olevan selvästi NFRD:tä kunnianhimoisemmat ja niiden ainakin pyrkivän vastaamaan NFRD:stä tehtyjen arviointien löytämiin kestävyysraportoinnin ongelmakohtiin.
Keywords: yritysvastuu, kestävyysraportointi