Mies väkivaltatyön asiakkaana - vaikuttavuustutkimus - Tuominen, Annamari (My University, 2020)
Tutkielmani tavoitteena on saada uutta tietoa väkivaltatyöstä ja sen vaikuttavuudesta. Väkivaltatyöllä tarkoitetaan erilaisia toimintatapoja, joilla pyritään auttamaan väkivaltaa käyttäviä henkilöitä sekä väkivallan uhreja. Tutkimukseni kohdistuu Espoossa toimivan Lyömätön linja - organisaation tarjoamaan Väkivallan katkaisu -ohjelmaan ja ohjelman vaikutuksiin. Teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessa on lähisuhdeväkivalta, sukupuolittunut väkivalta, väkivaltatyö sekä Lyömättömän linjan menetelmät väkivaltatyössä. Tutkielmani koskee sukupuolittunutta väkivaltaa. Tutkimuskysymykset ovat: oliko lyömättömän linjan väkivallan katkaisu -ohjelmasta apua väkivallan hallintaan ja millä tavalla ohjelma auttoi väkivaltaisuuteen. Aineiston analysoin sisällönanalyysin menetelmällä. Näkökulmana on miehen väkivaltaisuus ja määrittelen väkivallan tutkimuksessa sukupuolittuneeksi. Sukupuolittuneisuus tarkoittaa sitä, että tekijänä on mies ja kohteena nainen. Tässä tutkimuksessa tutkitaan kuitenkin miehen väkivaltaa ja siitä mahdollista paranemista. Naiset kertovat oman kokemuksensa väkivallan uhreina ja mahdollisesti omaa toimijuuttaan. Johdanto luo katsauksen lähisuhdeväkivallan aihepiiriin. Luvuissa kaksi ja kolme on esitelty parisuhdeväkivallan erityispiirteitä ja väkivaltatyötä. Luvussa neljä tuon esiin aiempia läheissuhdeväkivaltaa käsitteleviä tutkimuksia. Luvut viisi ja kuusi käsittelevät tutkimustapaa ja tutkimuksen tuloksia. Luvussa seitsemän teen yhteenvedon siitä, mitä tutkimustuloksista voi päätellä eli mitä tutkimustulokset kertovat. Tutkimusmenetelmäni on haastattelututkimus. Haastattelen sekä väkivallan tekijöitä että uhreja ja analysoin heidän kokemuksiaan ja selviytymistään. Haastateltavat valikoituivat Lyömättömän linjan kautta ja heitä on yhteensä kahdeksan. Analyysini on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimustuloksista selviää, että Väkivallan katkaisu -ohjelma on auttanut merkittävästi väkivaltaisuuden hallinnassa ja sen lopettamisessa. Tutkimus osoittaa myös, että on erilaisia keinoja hallita väkivaltaista käyttäytymistä.
Keywords: lähisuhdeväkivalta, väkivaltatyö, lyömätön linja, sukupuolittunut väkivalta