Onko operatiivisesti hoidettujen nilkkamurtumapotilaiden keski-ikä muuttunut vuosien 2011 ja 2019 välillä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa? - Wilenius, Weera (My University, 2022)
Nilkkamurtuma on yleinen vamma. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan tyyppipotilas on joko 45-vuotias mies tai 58-vuotias nainen. Suomessa tehtyjä väestöpohjaisia epidemiologisia tutkimuksia sekä kaikki ikäryhmät ja murtumatyypit käsittäviä tutkimuksia on julkaistu lähivuosina erityisen vähän. Tämän retrospektiivisen tutkimuksen tarkoituksena on edellä mainittujen puutteiden ja oletetun nilkkamurtumapotilaiden keski-iän nousun vuoksi tutkia, voidaanko edelleen katsoa keski-iän nousevan koko väestöä eikä vain ikäihmisiä tarkastelemalla. Tutkimuksen aineisto koostui Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) vuosina 2011 ja 2019 operatiivisesti hoidetuista nilkkamurtumapotilaista. Vuonna 2011 naispotilaiden keski-ikä oli 54 vuotta ja vuonna 2019 taas 56 vuotta. Vastaavat luvut miespotilaille olivat 45 vuotta ja vastoin odotusten 44 vuotta.

An ankle fracture is a common injury. According to a Swedish study, the typical patient is either a 45-year-old man or a 58-year-old woman. There are particularly very few Finnish studies from recent years that would consider all age groups and generally deal with ankle fractures. The purpose of this retrospective study, due to the above-mentioned shortcomings and the assumed increase in the average age of ankle fracture patients, is to investigate whether it can still be assumed that the average age of ankle fracture patients will increase by looking at the entire population and not only elderly people. In this study we included patients with ankle fractures treated operatively at Turku University Hospital in 2011 and 2019. The study cohort consisted of 240 patients in 2011 and 265 in 2019. The average age of female patients was 54 years in 2011 and 56 years in 2019. The corresponding mean ages of the male patients were 45 years and, contrary to the assumption, 44 years.