Lääketieteelliset ruumiinavaukset opiskelijoiden kokemina - Kirjonen, Kenneth (My University, 2024)
Lääketieteellisiin ruumiinavauksiin eli obduktioihin osallistuminen on osa tautiopin opintokokonaisuutta, johon jokaisen Turun yliopistossa opiskelevan toisen vuoden lääketieteenopiskelijan tulee osallistua. Lääketieteellisten ruumiinavausten tarkoituksena on päästä tutustumaan eri sairauksien fysiologisiin ilmentymiin. Opiskelijoiden halutaan myös ymmärtävän obduktiot osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Opinnäytetyössä pyrittiin kyselytutkimuksen avulla selvittämään, minkälaisia vaikutuksia obduktioilla on lääketieteen opiskelijoihin. Erityisesti, onko obduktioilla vaikutuksia opiskelijoiden kokemaan stressitasoon ja kuinka yleistä mahdollisten vaikutusten ilmentyminen on. Kyselyitä järjestettiin yhteensä kolme kappaletta toisen vuosikurssin opiskelijoille tautiopin kurssin aikana, sekä sen jälkeen vuosina 2018–2019. Yksittäisten henkilöiden vastaukset eri kyselyissä yhdistettiin toisiinsa opiskelijanumeroiden avulla. Tämä mahdollisti yksittäisten vastaajien koetun stressitason seuraamisen tutkimuksen aikana ja vastaajien anonymiteetti voitiin säilyttää. Kyselyihin vastasi yhteensä 157 henkilöä, joista 111 vastasi jokaiseen kolmesta kyselystä. Tutkimuksen perusteella opiskelijat olivat enemmän stressaantuneita ennen ensimmäistä obduktiota kuin välittömästi sen jälkeen. Vastaajat, jotka kokivat obduktiot erityisen stressaavina, stressasivat myös muita opintoja keskimääräistä enemmän. Toisaalta lääketieteelliset opinnot yleisellä tasolla koettiin keskimäärin stressaavampina kuin obduktiot. Viimeiseen kyselyyn vastasi 131 henkilöä, joista 94 % koki kurssin jälkeen ymmärtävänsä obduktioiden merkityksen osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Yleisin obduktioiden vaikutus opiskelijoihin oli, että 37 % vastanneista koki suhtautumisensa kuolemaan muuttuneen, kun viimeisimmästä obduktio-opetuksesta oli kulunut vähintään kaksi kuukautta. Vastanneista 59 % ei ollut kokenut stressin ilmentymiä tai muutoksia kuolemaan suhtautumisessa. Tulosten perusteella voidaan päätellä, ettei obduktio-opetus ole niin stressaavaa kuin lähtökohtaisesti ajatellaan. Opinnäytetyössä tutustuttiin myös aihetta ympäröivään kirjallisuuteen, josta on laadittu kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsauksen tarkoitus on arvioida tutkimuksessa käytettyjen stressitason mittareiden soveltuvuutta tähän tutkimukseen. Aiheeseen liittyvä aiempi tutkimuskirjallisuus tukee opinnäytetyön tutkimuksen tuloksia.
Keywords: lääketieteellinen koulutus, patologia, lääketieteellinen ruumiinavaus