Alma mater, vetus et nova : Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien narratiivit Suomen yliopistoista 1917–1927 - Melakari, Eikka (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien uutisointi Suomen yliopistoista vuosina 1917–1927. Tarkastelen, millaista pitkäjaksoista narratiivia lehdet ovat yliopistoista rakentaneet Suomen itsenäisyyden ensimmäisenä vuosikymmenenä. Keskiössä on yliopistojen sitoutuminen ajan politiikkaan, erityisesti kielikiistana tunnettuun jakaumaan suomen- ja ruotsinkielisten välillä. Lähestyn aineistoa narratiivisen analyysin ja diskurssianalyysin avulla, jotta voin nähdä, millainen keskustelu on vuosikymmenen aikana ollut toistuvaa ja rakentanut tapahtumista tarinaa. Suurin toistuvuus on ollut yliopistojen liittäminen ryhmäidentiteetteihin, erityisesti kieliryhmien identiteetteihin, mutta Turun Sanomien kohdalla myös turkulaisten paikallisidentiteettiin. Yhteiskunnan suhtautumista yliopistoihin on tutkittu Suomessa varsin vähän. Tässä tutkielmassa on käsitelty vain kolmea ensimmäistä yliopistoa kahden samaa puoluetta kannattavan lehden näkökulmasta. Jatkotutkimuksia olisi hyvä jatkaa tarkastelemalla eri puolueiden ja paikkakuntien suhtautumista korkeakouluihin.
Keywords: mediahistoria, yliopistot, kielellinen identiteetti, alueellinen identiteetti, sanomalehdet