Maailman antidopingsäännöstön ongelmakohtia joukkueurheilun suhteen - Kajander, Samuli (My University, 2020)
Maailman antidopingtoimisto WADA:n johtamalla antidopingtoiminnalla pyritään suojelemaan reilua kilpailua ja urheilijoiden terveyttä. Keskeinen asiakirja kansainvälisessä antidopingtoiminnassa on maailman antidopingsäännöstö WADC. Tutkielmassa arvioidaan lainopillisen metodin avulla maailman antidopingsäännöstön soveltuvuutta joukkueurheiluun. Tutkielmassa tarkastellaan ensinnäkin yksittäisen joukkueurheilijan dopingrikkomuksen ongelmakohtia. Dopingrikkomuksiin soveltuva ankaran vastuun periaate, kiellettyjen aineiden luettelo ja toimintakieltojen mittaaminen ovat seikkoja, jotka osoittautuvat joukkueurheilun kannalta ongelmallisiksi. Toiseksi tutkielmassa tarkastellaan maailman antidopingsäännöstön joukkuelajin määritelmää ja joukkueille määrättäviä seuraamuksia dopingrikkomuksista. Joukkuelajin määritelmä ei huomioi monia joukkueurheilulle tyypillisiä piirteitä. Monet joukkueena kilpailtavat lajit eivät siten ole maailman antidopingsäännöstön mukaan joukkuelajeja. Tämä on tarkoittanut, että joukkuelajeja voivat koskea hyvinkin erilaiset määräykset. Joukkueille määrättävien seuraamusten osalta on olemassa epäjohdonmukaisuuksien riski. Kolmanneksi tutkielmassa pohditaan olinpaikkatietomääräysten soveltuvuutta joukkueurheiluun. Olinpaikkatietomääräykset ovat tärkeä osa tehokasta antidopingtoimintaa, sillä niiden avulla urheilijoille voidaan tehdä yllätystestejä. Joukkueurheilun rakenteiden ja kilpailukalenterin takia joukkueurheilijan on yksilöurheilijaan verrattuna hankalampi noudattaa olinpaikkatietomääräyksiä. Joukkueurheilija tyypillisesti siirtää vastuun tietojen ilmoittamisesta joukkueelle, mutta on itse vastuussa seuraamuksista. Monissa joukkuelajeissa kansainväliset lajiliitot ovatkin luoneet testauspooleja, joissa joukkueet ilmoittavat olinpaikkatiedot kaikkien joukkueen jäsenten osalta. Tutkielmassa tullaan siihen tulokseen, että maailman antidopingsäännöstöön tulee joukkueurheilun osalta tehdä joitain muutoksia. Näiden muutosten avulla voidaan toteuttaa vaatimus antidopingjärjestelmästä, joka soveltuu kaikkiin lajeihin asianmukaisesti.
Keywords: antidoping, maailman antidopingsäännöstö, joukkueurheilu, urheiluoikeus, itsesääntely, dopingrikkomus, olinpaikkatietomääräykset