Opettajien kokemuksia 1.-6. -luokkalaisten välituntien turvallisuudesta ja välituntivalvojan roolista - Latvanen, Katariina; Salminen, Fanni (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää peruskoulun alempien vuosiluokkien opettajien kokemuksia välituntivalvojan roolista sekä välituntien turvallisuudesta. Tutkimuksessamme tutkittiin opettajien käsityksiä välituntivalvojan tärkeimmistä tehtävistä sekä suurimmista haasteista. Lisäksi halusimme tutkia, millaisia oppilaiden turvallisuutta vaarantavia tilanteita välitunneilla syntyy ja miten valvova opettaja pystyy edistämään välituntien turvallisuutta. Tämän tutkimuksen teoriatausta perustuu peruskoulun kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen sekä turvallisuuskulttuuriin ja välituntien turvallisuuteen sekä välituntien vaaratilanteisiin. Lisäksi tutkimuksen teoriataustassa tarkastellaan opettajan roolia turvallisuuden luojana ja edistäjänä. Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimukseen osallistui kymmenen 1.–6.-luokkalaisten opettajaa. Haastatteluun osallistuneet opettajat olivat sekä luokanopettajia että erityisopettajia eri puolilta Suomea. Haastattelut toteutettiin etäyhteydellä vallitsevan maailmantilanteen takia. Tutkimusaineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin, jonka aikana aineisto teemoiteltiin tutkimuskysymyksiä mukaillen. Tutkimuksemme mukaan opettajat kokivat välituntivalvojan yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi sääntöjen noudattamisen valvomisen. Valvomisella opettajat kokivat estävänsä turvallisuutta vaarantavia tilanteita. Lisäksi opettajat nostivat esille välitunneille ajoissa saapumisen ja läsnäolon merkityksen välituntivalvojan tärkeinä tehtävinä. Välituntivalvonnan suurimmiksi haasteiksi tutkimukseen osallistuneet opettajat nimesivät riittämättömyyden tunteen sekä tilanteet, joissa oppilaat eivät olleet valvojalle tuttuja. Suureksi haasteeksi opettajat kokivat opettajien erilaisen suhtautumisen välituntivalvontaan sekä välituntisääntöihin. Oppilaiden turvallisuutta vaarantavat tilanteet välitunneilla tapahtuivat opettajien mukaan usein peleissä tai leikeissä. Oppilaiden turvallisuutta vaarantaviin tilanteisiin liittyi usein peli- ja leikkivälineet sekä muuttuvat sääolosuhteet, kuten koulupihan liukkaus. Opettajan koettiin edistävän välituntien turvallisuutta parhaiten olemalla helposti lähestyttävä ja läsnä oleva valvoja välitunneilla. Opettajien välinpitämätön suhtautuminen välituntivalvontaa kohtaan luo puutteita oppilaiden välituntiturvallisuuteen. Opettajien perehdyttämisessä ja kouluttamisessa tulisikin keskittyä enemmän koulun turvallisuuskulttuurin esittelyyn sekä yleisesti että spesifimmin esimerkiksi välituntien kohdalla. Kouluyhteisön jokaisen jäsenen tulisi olla tietoinen koulun yhteisistä säännöistä turvallisuuden takaamiseksi. Opettajien kokemukset välituntivalvonnasta kertovat aiheen puutteellisesta käsittelystä opettajaopintojen aikana.
Keywords: turvallisuus, välitunti, opettaja, välituntivalvonta