Itsearvioitu fyysinen toimintakyky neljä viikkoa polven tekonivelleikkauksen jälkeen - kyselytutkimus - Tevasaari Anne; Mieronkoski Riitta; Suhonen Riitta; Stolt Minna (Finland, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata yli 64-vuotiaiden henkilöiden itsearvioimaa fyysistä toimintakykyä neljä viikkoa polven primaarin tekonivelleikkauksen jälkeen ja selittää fyysiseen toimintakykyyn yhteydessä olevia tekijöitä. Tutkimus oli kuvaileva poikkileikkaustutkimus. Aineisto kerättiin strukturoidulla Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS-polvikysely) -mittarilla. Mittari koostuu 42 osiosta, jotka muodostavat viisi osa-aluetta (oireet, kipu, päivittäinen elämä ja toimintakyky, urheilu ja vapaa-ajan harrastukset sekä elämänlaatu). Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tutkittavien (n=85) fyysinen toimintakyky neljä viikkoa polven tekonivelleikkauksen jälkeen oli kohtalainen. Polveen liittyvät kivut olivat vähäisiä ja jokapäiväisen elämän toimet onnistuivat. Polven liikkuvuus oli kohtuullista, mutta turvotus ja jäykkyys vaivasivat. Vaikeuksia oli urheiluun ja vapaa-aikaan liittyvässä toimintakyvyssä. Kaikkiaan tutkittavien elämänlaatu oli alhainen. Fyysiseen toimintakykyyn yhteydessä olevia tekijöitä ei tunnistettu. Tuloksia voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa ja ikääntyneiden henkilöiden ohjaus- ja kuntoutuskäytäntöjen kehittämisessä.