Maksansiirtopotilaiden terveysongelmat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä - Nevala, Tapio (My University, 2020)
Tutkimuksessa selvitettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksansiirtopotilaiden lyhyen ja pitkän aikavälin komplikaatioita. Lyhyen aikavälin komplikaatioista selvitettiin varsinkin biliaaristen ja vaskulaaristen komplikaatioiden sekä rejektioiden ilmaantuvuutta. Pitkän aikavälin komplikaatioista pääpaino oli munuaisfunktion, kardiovaskulaarisairauksien sekä maligniteettien ilmaantuvuuden selvittämisessä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä aineistoa tukemaan kliinistä työtä Tyksissä sekä verrata Varsinais-Suomen potilasaineistoa koko Suomen potilasaineistoon. Potilasaineisto tutkimukseen kerättiin tekemällä Uranus-potilastietojärjestelmästä haku ICD-10-koodilla Z94.4 (Aikaisemmin tehty maksansiirto). Tuloksena saatiin 89 potilaan joukko, joista kerättiin perustiedot, tiedot maksasairaudesta sekä tiedot lyhyen ja pitkän aikavälin komplikaatioista maksansiirron jälkeen. Tarvittavat tilastolliset analyysit suoritettiin IBM SPSS –ohjelmistolla. Tutkimuksen tuloksina Varsinais-Suomen potilailla on parempi ennuste ja vähemmän rejektioita kuin koko Suomen potilasaineistolla. Immunosuppressio oli molemmissa ryhmissä samankaltainen. Munuaisfunktion kehityksen trendi oli samanlainen. Kardiovaskulaaririskitekijöistä hypertensiota näyttäisi esiintyvän vähemmän Varsinais-Suomessa, mutta dyslipidemiaa puolestaan enemmän. Maligniteettien osalta Varsinais-Suomessa oli pienempi kumulatiivinen insidenssi verrattuna koko Suomeen. Kaikkia havaittuja eroja ei pystytä selittämään pelkästään erilaisilla hoitomenetelmillä tai potilasaineistoilla. Varsinkin selviytymistä tarkasteltaessa näyttäisi siltä, että tehdyllä haulla potilastietojärjestelmästä ei löytynyt kaikkia maksansiirron jälkeen menehtyneitä potilaita varsinkaan ensimmäiseltä postoperatiiviselta vuodelta. Myös muiden kerättyjen tietojen osalta saattoi esiintyä puutteita, sillä potilaat käyvät säännöllisesti myös Helsingissä kontrollikäynneillä, eikä näistä käynneistä välttämättä ollut käytössä kaikkia potilasasiakirjamerkintöjä.
Keywords: maksansiirto, immunosuppressio, terveysongelma