Luokanopettajaopiskelijoiden alavalinnat, alanvaihdokset ja vaihtaneiden opintokokemukset : Siirtymät muilta opintoaloilta luokanopettajaopintoihin - Barsk, Sandra; Honkaniemi, Eedit (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden aikaisempien alavalintojen ja alanvaihdosten taustalla olleita tekijöitä. Lisäksi selvitettiin luokanopettajaopintoihin hakeutumisen taustalla olleita tekijöitä sekä osallistujien kokemuksia luokanopettajaopinnoista. Tutkimuksen avulla pyrittiin täydentämään ja laajentamaan aikaisemmista tutkimuksista saatua tietoa. Vaikka opettajien vaihtoa alalta pois on tutkittu paljon, ei opettajaopintoihin vaihtamisesta ole juurikaan tehty aiempaa tutkimusta. Tutkimuksen teoriatausta koostuu alavalintaan, alanvaihtoon ja luokanopettajakoulutuksen vetovoimaisuuteen liittyvästä tutkimuksesta ja kirjallisuudesta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimukseen osallistui kuusi Turun yliopiston kandidaattivaiheen luokanopettajaopiskelijaa, jotka olivat aikaisemmin keskeyttäneet opinnot jossakin toisessa korkeakoulun tutkinto-ohjelmassa. Aineistonkeruu toteutettiin puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla. Kerätty aineisto litteroitiin ja analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla hyödyntäen teemoittelua. Tuloksista selvisi, että tiedon puute, ulkopuolisten vaikutus sekä oma kiinnostus olivat yleisimpiä alavalintaan vaikuttaneita tekijöitä. Heikot työllistymismahdollisuudet, tuen puute, virheelliset odotukset sekä opiskelumotivaation puute olivat useimmiten olleet syynä alanvaihtoon. Yleisimmiksi tekijöiksi luokanopettajaopintoihin hakeutumiselle nousivat hyvät työllistymismahdollisuudet, luokanopettajan työn ominaisuudet, haaveammatti sekä työn luonne. Osallistujien kokemukset luokanopettajaopinnoista käsittelivät opetuksen laatua, opiskeluyhteisöä, omia odotuksia sekä hyvää opiskelumotivaatiota. Suurin osa osallistujista koki opiskelumotivaationsa kohonneen luokanopettajaopintojen aikana, ja piti opintoja odotuksiaan vastaavina tai ne ylittävinä. Osallistujat myös kokivat opiskeluyhteisön lämminhenkiseksi ja opetuksen laadun pääosin korkeaksi. Tämän tutkimuksen tulokset olivat pääosin linjassa aikaisempien tutkimustulosten kanssa. Tulosten perusteella on selvää, että opiskelijoille tarjotaan liian vähän tietoa toisen asteen koulutuksessa mahdollisista alavaihtoehdoista ja opintojen sisällöistä. Tämä voi aiheuttaa virheellisiä käsityksiä opinnoista ja myöhemmin johtaa alanvaihtoon. Opiskelumotivaatiolla on suuri merkitys alalla pysymisen ja opinnoissa viihtymisen kannalta. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää luokanopettajakoulutuksen vetovoimatekijöiden arvioinnissa ja mahdollisesti myös markkinoinnissa. Tuloksia on kuitenkin syytä tarkastella kriittisesti tutkimuksen rajoitteiden, kuten osallistujajoukon pienen koon ja samankaltaisuuden takia. Asiaa on tärkeää tutkia tulevaisuudessa vielä suuremmalla ja monipuolisemmalla otannalla.
Keywords: alanvaihto, korkeakouluopinnot, luokanopettajaopinnot, luokanopettajaopiskelijat, opintopolku, opiskelualan vaihtaminen