Munuaisfunktion yhteys sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin - Malmberg, Olli (My University, 2024)
Munuaisten vajaatoiminta on vähäoireinen ja etenevä sairaus, jonka ehkäiseminen ja varhainen havaitseminen on tärkeää. Tässä työssä selvitettiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden, kuten verenpainetaudin, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden, ylipainon ja tupakoinnin, vaikutusta munuaisten vajaatoiminnan kehitykseen ja etenemiseen kirjallisuuskatsauksen muodossa ja tutkittiin väestötutkimusaineiston pohjalta näiden riskitekijöiden esiintyvyyttä henkilöillä, joilla oli todettu munuaisten vajaatoiminta. Aineistona käytettiin Harmonica Project -väestötutkimuksessa vuosien 2005 ja 2007 välisenä aikana kerättyä dataa. Tutkittavien joukko koostui 1747:stä 45–71-vuotiaasta henkilöstä, joilla oli vähintään yksi sydän- ja verisuonitaudin riskitekijä. Data oli kerätty terveystarkastuksen yhteydessä kliinisin mittauksin ja laboratoriokokein. Tutkittavat jaettiin munuaisfunktion perusteella normaalin ja alentuneen munuaisfunktion ryhmiin ja ryhmiä vertailtiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden suhteen. Tuloksista ilmeni, että munuaisten vajaatoimintaa sairastavat olivat keskimäärin iäkkäämpiä, useammin naisia ja heillä oli keskimäärin alhaisempi diastolinen verenpaine. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä vain metabolinen oireyhtymä oli yleisempi munuaisten vajaatoimintaa sairastavien ryhmässä. Muiden kirjallisuudessa mainittujen riskitekijöiden osalta tilastollisesti merkitseviä eroja ei havaittu. Aiemmin kirjallisuudessa mainittuja munuaisten vajaatoimintaan liittyviä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ei tässä tutkimuksessa tullut esille. Kuitenkin metabolisen oireyhtymän, jota voidaan pitää näiden riskitekijöiden yhdistelmänä, havaittiin liittyvän munuaisten vajaatoimintaan. Tuloksesta voidaan siis päätellä, että munuaisten vajaatoiminnan riskissä ovat erityisesti henkilöt, joilla on useampia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä samanaikaisesti.
Keywords: munuaisten vajaatoiminta, sydän- ja verisuonitaudit