Mitä muut edellä, sitä minä perässä, hieman jäljessä vain : Perässä- ja jäljessä-grammien merkitykset ja käyttö. - Kelloniemi, Tiina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassani tarkastelen perässä- ja jäljessä-grammien merkityksiä ja käyttöä. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata, minkälaisia erilaisia merkityksiä ja käyttötapoja grammeilla on kaunokirjallisuuden klassikkoteoksista ja Suomi24-keskustelupalstan keskusteluista koostuvassa aineistossa, sekä selvittää, ovatko grammit keskenään synonyymeja. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä on kognitiivinen kielentutkimus, jonka piirissä täydellistä synonymiaa pidetään mahdottomana, sillä eron muodossa ajatellaan vastaavan aina myös eroa merkityksessä. Kandidaatintutkielmassani (Kelloniemi 2014) tekemäni päätelmät perässä- ja jäljessä-grammien täydellisen synonymian kumoutumisesta saavat tässä tutkielmassa vahvistusta. Perusmerkitykseltään spatiaalisia suhteita kuvaavat perässä- ja jäljessä-grammit voivat esiintyä myös temporaalisia ja abstrakteja suhteita kuvaavissa ilmauksissa. Tutkielmani kaunokirjallisessa aineistossa suurin osa kummankin grammin esiintymistä on merkitykseltään spatiaalisia, mutta internetkeskusteluaineistossa enemmistö kummankin grammin esiintymistä on merkitykseltään abstrakteja. Tämä sopii yhteen sen olettamuksen kanssa, että sanojen kieliopillistuminen tapahtuu ajan kuluessa konkreettisemmasta merkityksestä abstraktimpaan. Spatiaalisissa ilmauksissa perässä-grammiin liittyy tiiviisti pyrkimys etenemiseen ja kiintopisteen sijainnin saavuttamiseen, kun taas jäljessä-grammiin liittyy pikemminkin kiintopisteestä tietyn välimatkan päässä pysyttelyn merkitys. Tekstin osien suhteita kuvaavissa teksteissä tulee lisäksi esiin se, kuinka perässä oleva muuttuja tulkitaan osaksi kiintopistettä mutta jäljessä oleva muuttuja kiintopisteestä erilliseksi entiteetiksi. Temporaalisessa merkityksessä grammit esiintyvät erityisesti JONOMETAFORAA edustavissa ilmauksissa. Erot grammien merkityksissä tulevat esiin vahvimmin niiden adverbikäytössä, jossa perässä keskittyy ilmaisemaan ajankohtien tai tapahtumien neutraalia peräkkäisyyttä ja jäljessä myöhemmän ajankohdan myöhäisyyttä suhteessa aikaisempaan. Abstrakteissa ilmauksissa jäljessä-grammi kuvaa lähinnä muuttujan huonommuutta, vähäisempää kehittyneisyyttä ja vähäisempää tärkeyttä suhteessa kiintopisteeseen tai vanhanaikaisuutta. Perässä-grammi keskittyy kuvaamaan tavoittelua ja kausaalista merkitystä. Näiden merkitysten lisäksi kummallakin grammilla voidaan kuvata henkistä seuraamista.