Viipurin lukion kirjaston kokoelmaluettelo vuosilta 1805–1860 kasvatus- ja kirjahistoriallisena lähteenä - Hakkarainen, Heidi (Kasvatus ja Aika, 2025)
Vuonna 1805 perustettu Viipurin lukio oli Vanhan Suomen alueen ja myöhemmin Viipurin läänin merkittävä koulutusinstituutio, mutta sen kirjastosta säilyneet tiedot ovat pitkään olleet puutteellisia ja hajanaisia. Tämä artikkeli käsittelee Viipurin lukion kirjaston kokoelmaluetteloa historiallisena lähteenä, joka tarjoaa uutta tietoa Vanhan Suomen alueen kirjahistoriasta sekä kasvatuksen ja koulutuksen historiasta 1800-luvun alussa. Artikkelin päälähteenä toimii Viipurin lukion kirjaston vuodet 1805–1860 kattava kokoelmaluettelo, joka käsitti 8500 nimekettä. Artikkelin empiirinen tutkimusote pohjautuu kokoelmaluettelon lähilukemiseen ja lähdekriittiseen kontekstoimiseen. Tämä artikkeli tuo esiin lukion kirjaston merkityksen niin kansainvälisen kasvatuksellisen kirjallisuuden kuin myös varhaisen suomenkielisen lastenkirjallisuuden kokoajana ja säilyttäjänä. Kirjaston kokoelmaluettelo kertoo Viipurin kytköksistä muihin Suomen 1800-luvun alun koulutuksen keskuksiin, ja tuo uutta tietoa varsinkin lukion kirjaston roolista Turun akatemian tieteellisten tutkielmien ja varhaisen suomenkielisen kirjallisuuden kokoajana. Esitän artikkelissani, että kirjaston kokoelma ei vain palvellut lukion opetusta, vaan se kasvoi laajemmaksi itsenäiseksi kirjakokoelmaksi, joka antaa uutta tietoa erilaisista kulttuurisista, kirjallisista ja aatteellisista vaikutteista 1800-luvun alkupuolen Viipurissa.