Toimitusketjun riskienhallinnan ja resilienssin kehittäminen vastaamaan ilmastonmuutoksesta johtuvia sään ääri-ilmiöitä - Suomela, Juho (My University, 2025)
Ilmastonmuutos ja sen seurauksena lisääntyneet sään ääri-ilmiöt aiheuttavat useita haasteita toimitusketjujen toiminnalle. Resilientit toimitusketjut kykenevät vastaamaan nopeasti ulkoisiin häiriötekijöihin, joita ilmastonmuutos tuo mukanaan yhä enenevissä määrin. Riskienhallinnan tavoitteena on tunnistaa, arvioida ja minimoida toimitusketjun häiriöitä aiheuttavia riskejä ja auttaa toimitusketjuja kehittämään resilienssiä. Tutkielmassa syvennytään toimitusketjuihin ongelmallisesti vaikuttaviin sään ääri-ilmiöihin, riskienhallinnan ja resilienssin luomiseen sekä riskienhallinnan ja resilienssin kehittämiseen vastaamaan ilmastonmuutoksesta johtuvia sään ääri-ilmiöitä. Ilmastonmuutoksesta johtuvia sään ääri-ilmiöitä ovat mm. helleaallot, kuivuus, tulvat sekä myrskyt. Ne vaikuttavat toimitusketjuihin monella eri tasolla, ja niiden aiheuttamat häiriöt voivat olla sekä välittömiä että pitkäaikaisia. Yritysten on siksi varauduttava näihin riskeihin kehittämällä riskienhallintaansa ja resilienssiään. Toimitusketjun riskienhallinta ja resilienssi perustuvat ennakoivaan suunnitteluun, joustavuuteen ja tehokkaaseen reagointikykyyn. Riskienhallinnan keskeisiä keinoja ovat riskien tunnistaminen, analysointi ja lieventäminen esimerkiksi vaihtoehtoisten hankintakanavien ja varasuunnitelmien avulla. Resilienssin rakentaminen edellyttää toimitusketjun hajauttamista, kestävien materiaalien ja uusiutuvan energian hyödyntämistä sekä digitaalisten työkalujen, kuten tekoälyn ja data-analytiikan, käyttöä reaaliaikaisen tilannekuvan luomisessa. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta toimitusketjun yhteistyön, kestävyyden, tekoälyn ja suunnitelmallisen hajauttamisen olevan piirteitä, joiden avulla toimitusketjun riskienhallintaa ja resilienssiä voidaan kehittää vastaamaan sään ääri-ilmiöistä johtuvia häiriöitä.
Keywords: sään ääri-ilmiö, toimitusketju, toimitusketjuhäiriö, resilienssi, riskienhallinta