Lahden kaupungin luonnon monimuotoisuustavoitteet ja viherrakenteen sopivuus lintulajeille - Laitinen, Annika (My University, 2023)
Kaupunkien viheralueilla on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämi-sessä ja niiden määrä, rakenne ja hoito vaikuttavat lajiston, kuten lintulajien esiintymi-seen kaupunkialueella. Kaupunkien ohjelmissa asetetaan tavoitteita ja toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja EU:n biodiversiteettistrategiaan on kirjat-tu, että kaikkien yli 20 000 asukkaan kaupunkien tulisi vielä lisätä kaupunkiluonnon monimuotoisuutta edistävien toimien kunnianhimoisuutta laatimalla viherryttämis-suunnitelma. Lahden kaupunki valmistelee viherryttämissuunnitelmaa osana päivitty-vää viheralueohjelmaa ja tämän työn tarkoituksena on koota ehdotuksia Lahden viher-ryttämissuunnitelmaan tarvittaviksi sisällöiksi. Käytin työssä sisällönanalyysia vertail-lakseni EU:n ohjeistuksien sisältöjä Lahden kaupungin ohjelmissa esiintyviin tavoittei-siin, toimenpiteisiin ja mittareihin. Lisäksi tarkastelin elinympäristön soveltuvuusmal-lien avulla, kuinka varpusen, pajulinnun ja kirjosiepon elinympäristövaatimukset toteu-tuvat Lahden kaupunkialueella. Tuloksista kävi ilmi, että Lahden ohjelmissa esiintyy runsaasti joihinkin viheralueisiin, kuten metsiin, kohdistuvia toimia, kun taas puutar-hoihin ja pensaisiin kohdistuvat toimet puuttuvat. Lisäksi luonnon monimuotoisuus-toimien seurannassa käytettävien mittareiden puute nousi esille. Lintulajien elinympä-ristömallinnuksen mukaan kaupunkialueelta valitulla tutkimusalueella esiintyy vaihte-levasti sekä paremmin että heikommin sopivia alueita. Tarkasteltaville lajeille alue tarjoaa tarpeeksi metsäisiä alueita, varpuselle jopa kriteerit ylittävästi. Kuitenkin ra-kennettua alaa on sekä varpusen että pajulinnun kriteerien mukaan liian paljon ja puis-toalueita pajulinnun kriteerien mukaan liian vähän. Työn johtopäätöksinä Lahden kau-pungin viherryttämissuunnitelmaan tarvittaisiin toimenpiteiden vaikuttavuuden seu-raamiseksi mittaristoa, kuten latvuspeittävyyden ja lajiston seurantaa. Toimenpiteitä tarvittaisiin lisää monipuolisten viheralueiden, kuten pensaikoiden ja viherkattojen sekä luonnonmukaisemmin hoidettujen kasvillisuusalueiden lisäämiseksi. Toimenpitei-tä kannattaisi kohdistaa erityisesti lajiston esiintymisen kannalta merkittäville alueille, kuten linnustolle tärkeille puistoalueille. Myös laajoille ilman kasvillisuutta oleville alueille tulisi lisätä luonnollisia rakenteita, jotta yhä suurempi osa kaupunkirakennetta tukisi monimuotoisen luonnon esiintymistä ja siten elinympäristöjen välistä kytkeyty-neisyyttä, kuten myös kaupungin viihtyisyyttä ja asukkaiden hyvinvointia.

Urban green areas play a significant role in maintaining biodiversity, and their quanti-ty, structure and maintenance affect the richness of species, such as bird species, found in urban areas. Nature programmes of cities set goals and measures to promote biodi-versity, and the EU Biodiversity Strategy states that all cities with more than 20,000 inhabitants should set measures to promote the diversity of green areas by making an ambitious urban greening plan. The city of Lahti is preparing an urban greening plan as part of the update of their green area program, and the purpose of this work is to gather proposals for the contents needed for Lahti's urban greening plan. I used content analy-sis method in my work to compare the contents of the EU guidelines to the goals, oper-ations and measures in the programmes of the city of Lahti. In addition, I built habitat suitability index models to examine how the city structure of Lahti is meeting the habi-tat requirements of house sparrow, willow warbler and pied flycatcher. The results showed that in Lahti's programmes there are comprehensive actions related to some green areas, such as forests, while actions related to gardens and bushes are missing. In addition, there is lack of measures used to monitor biodiversity operations. According to the habitat suitability model covering a selected study area inside urban area of Lah-ti, there is variability of more and less suitable areas. The area offers enough wooded areas for the species under consideration, even exceeding the criteria for the sparrow. However, there is too much built-up area according to both the sparrow's and the wil-low warbler´s criteria, and too few park areas according to the willow warbler´s crite-ria. According to the results, the urban greening plan of the city of Lahti needs a set of measures, such as canopy coverage and species monitoring, to monitor the effective-ness of the operations. More operations would be needed to increase versatile green areas, such as bushes and green roofs, as well as less intensively managed vegetation areas. It would be important to focus the operations especially on areas that are signifi-cant for the occurrence of the species, such as park areas that are important for birds. Natural structures should also be added to large areas without vegetation, so that an increasingly large part of the urban structure would support the presence of diverse nature and thus also the comfort of the city and the well-being of its residents.
Keywords: viheralue, kaupunkiluonto, biodiversiteetti, viherryttämissuunnitelma, soveltuvuusindeksi, kirjosieppo, varpunen, pajulintu