Suuterveyden ammattilaisten kokemukset hammashoitopelkokyselyn käytöstä - Uotila, Aurora; Tuisku, Emilia (My University, 2026)
Tutkimuksemme selvitti suun terveydenhuollon ammattilaisten kokemuksia Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) pelkokyselyn käytöstä. Poikkileikkauksellisen kyselytutkimuksen kohderyhmä oli hammaslääketieteen kliinisen vaiheen opiskelijat sekä yhden hyvinvointialueen ja kolmen yksityisvastaanoton suuterveyden ammattilaiset yksiköissä, joissa MDAS on käytössä. (N=224) Kyselyssä selvitettiin MDAS:n käyttöä, hyödyllisyyttä sekä sillä saatavaa tietoa. Lisäksi kysyttiin MDAS:n hyviä ja huonoja puolia sekä vastaajan taustatietoja. Vastausprosentti oli koko aineistossa 36,2 %, opiskelijoilla 31,3 %, hammaslääkäreillä 38,4 % ja suuhygienisteillä 47,2 %. Valtaosa piti MDAS-kyselyä hyödyllisenä ja siitä saatavaa tietoa riittävänä. Sukupuolten, työkokemuksen tai opiskelijoiden vuosikurssien kokemukset kyselyn hyödyllisyydestä eivät eronneet. Suuhygienistit pitivät MDAS-kyselyä hyödyllisempänä kuin hammaslääketieteen opiskelijat. Kyselystä saatavassa tiedossa ei ollut eroja ryhmien välillä. MDAS:n hyvistä puolista mainittiin useimmin vuorovaikutuksen lisääntyminen ammattilaisen ja potilaan välillä. Huonoista puolista mainittiin useimmin kyselyn suppeus. MDAS koettiin hyödylliseksi ja käyttöä tulisi lisätä.