Suomen terveydenhuollon digihistoria 1995-2002 : Terveydenhuollon digitaalisten potilastietojärjestelmien kehitys ja murrosvuodet - Luhtanen, Aki (My University, 2025)
Tutkielman aiheena ovat Suomen terveydenhuollon potilastietojärjestelmien murrosvuodet 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Tutkielmassa kuvataan tarkemmin tietotekniikan tuloa terveydenhuoltoon ja miten siihen suhtauduttiin ja varauduttiin hoitoyksiköissä. Tutkimuskohteena on hoitokulttuurin ja yhteiskunnallisen kehityksen kontekstissa tapahtunut muutos terveydenhuollon potilastietojärjestelmissä ja niiden käyttöönotossa. Ajanjaksoon liittyvät myös vuosituhannen vaihteen tietoverkkojen uhkatekijät ja Y2K-vaikutukset potilastietojärjestelmien kunnossapitoon ja epävarmuuden olemassaoloon. Tutkimusongelmana olivat alueelliset ja paikalliset erot niin julkisen terveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidon tietojärjestelmien kehittämisessä. Miten kuvata potilastietojärjestelmien toimivuutta hoitoyhteisöjen arjessa ja mitä tämä kertoi työn tekijöistä ja työelämän muutoksesta? Millä tavoin tietojärjestelmien kehitys kuvasi tietoyhteiskunnan ajan ilmiötä ja loi paineita hoitoyksiköiden arkipäivän kokemukseen? Tutkimusaineisto koostuu terveysalan lehdissä julkaisuista artikkeleista. Olen lisäksi hyödyntänyt muuta alkuperäisaineistoa, kuten erilaisia terveydenhuollon tietoteknologian hankkeiden raportteja sekä terveydenhuollon ammattilaisten internet-oppaita. Tutkimuskirjallisuuden puolelta tärkeitä ovat Petri Saarikosken tutkimukset informaatioteknologian historiasta sekä terveydenhuollon tietotekniikan ja tietojärjestelmien historiaan liittyvät tutkimukset. Tutkimusaineiston tarkoituksena on tukea ja selventää murrosvuosien aikana tehtyjä vaikeita kulttuurisia ja sosiaalisia päätöksiä sekä hahmottaa potilastietojärjestelmien käyttöönoton vaikutuksia suomalaisessa hoitokulttuurissa. Tutkielma on luonteeltaan aineistolähtöinen, mutta samalla omakohtainen kokemushistoriaan perustuva tutkimus. Ammattilaisena ja sairaanhoitajana minulla on oma kokemukseen perustuva näkökulma hoitoyksikön jäsenenä ja siten myös potilastietojärjestelmien käyttäjänä. Aikaisempia tutkimuksia ei oikeastaan juurikaan ollut suoraan saatavilla, vaan ne perustuivat enemmän tilastollisiin lukuihin ja eri hoitoyksiköiden omiin raportteihin sekä kehittämistarpeisiin. Muutamia pilottihankkeiden julkaisuja ja tutkimustuloksia esiteltiin sairaanhoitajapäivillä. Tutkielmani on monipuolinen ja samalla myös poikkitieteellinen. Tutkielman tarkoitus on myös analysoida tietotekniikan käsitteitä, kuten digitalisoituminen ja sähköinen asiointi terveydenhuollossa. Mitä tietotekniikan murrosvuodet kertoivat terveydenhuollon tilasta ja miten se näkyi hoitajien ja lääkärien alan omissa keskusteluissa? Ne olivat samalla kuitenkin julkisia kannanottoja, jotka olivat aikalaisille saatavilla pääasiassa lehtien muodossa ja siten tilattavissa jokaisen kotiin tai työpaikalle. Hoitokulttuurin käytäntöihin vähitellen juurtuvat erilaiset työtavat ovat tutkielmani yksi lähestymistapa.
Keywords: digihistoria, digitaalinen, digilisaatio, houtokulttuuri, hoitoyksikkö, internet, potilastietojärjestelmät, sähköinen asiointi, terveydenhuolto, tietotekniikka, tietoverkot, Y2K-vaikutukset